Prešovská kapela Komajota, ktorá už od svojho vzniku vylúčila používanie gitár vo svojich pesničkách, prekvapila svojich fanúšikov aktuálnou informáciou. Na pripravovanom treťom albume bude aj pieseň, ktorú líder skupiny Martin Husovský pôvodne zložil pre niekoho iného. A práve v tejto skladbe bude po prvýkrát v histórii skupiny použitá aj elektrická gitara. A nie hocijaká - pôjde o historický kúsok z Múzea gitár.

"Povedali sme si, že je to fajn pesnička a použijeme ju pre nový album Komajoty. Gitara by sa dala nasimulovať akýmkoľvek synthom, no je dosť počuteľná a bola by škoda brániť sa tomu tak, ako v prípade predošlých dvoch albumov. A preto budú môcť naši fanúšikovia počuť na tomto treťom albume elektrickú gitaru," vysvetľuje spevák. Dodal však, že ide len o experiment a kapela neplánuje nahrať gitarové party do ďalších pesničiek.

Gitara, ktorú si Komajota pre tento účel zaobstarala, je skutočným unikátom. Prešovčania v tom celom našli istú symboliku a preto sa rozhodli pátrať po gitare, ktorá by bola jedným z prvých vyrobených kusov vôbec. "Zašli sme do Múzea gitár v Sobranciach a z toho množstva sme vybrali jeden z najstarších a najvzácnejších kúskov s poradovým číslom 005 od firmy Rezonet. Je vzácna tak, ako gitara v nahrávkach kapely Komajota," teší sa Martin Husovský a dodáva: "Veľmi sa mi páči celá história okolo bigbítu. Z tohto nástroja dýcha všetko! Koncerty i ľudia, ktorí na nej hrali a skládali pesničky. Je to veľmi krásny kus a dúfam, že bude inšpirovať aj v tej pesničke."

Gitarový part, ktorý v týchto dňoch nahrá kapela do spomínanej pesničky však nebude znieť v celej skladbe. "V bridgei je motív, ktorý si gitaru vyslovene žiada a niekoľkokrát sa zopakuje," hovorí Martin, ktorý si návštevu gitarového múzea v Sobranciach užil aj preto, že je sám zberateľom starých nástrojov, konkrétne klavírov a synťákov.

Nový album Komajoty zatiaľ nebol pomenovaný, no už teraz je isté, že vyjde už na jeseň. Kapela má už väčšiu časť z neho hotovú a už v najbližších dňoch by sa mal v slovenských rádiách objaviť pilotný singel.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček.

Súvisiaci interpreti: Komajota