Škótska hudobníčka a aktivistka Annie Lennox zavŕšila v utorok večer vo Viedni medzinárodný pochod za ľudské práva. Historickým centrom rakúskej metropoly sa prešlo pri zvuku vuvuziel a píšťaliek niekoľko tisíc ľudí, ktorí takto chceli zdôrazniť význam ľudských práv v boji proti HIV a AIDS.

Pochod viedol organizátor Medzinárodnej konferencie o AIDS vo Viedni a riaditeľ Medzinárodnej spoločnosti pre AIDS Julio Montaner spolu s výkonným riaditeľom UNAIDS Michelom Sidibém a riaditeľom organizácie Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria Michelom Kazatchkinem.

"Aj keď máme zdroje a technológie, bez dodržiavania ľudských práv nedosiahneme univerzálny prístup k liečbe," uviedol pre spravodajskú agentúru AFP Kazatchkine.

Pochod historickým centrom Viedne sa skončil na námestí Heldenplatz, kde po príhovoroch politikov a aktivistov vystúpila na pódium hlavná hostka večera Annie Lennox. Búrlivý potlesk publika odmenila skladbami 'Little Bird' a 'There Must Be an Angel'. Ďalšie pesničky ako 'Here Comes The Rain Again' alebo 'You Have Placed a Chill in My Heart' striedala s videoprezentáciami svojej kampane SING na podporu boja proti HIV/AIDS. Publiku predstavila príbeh osemročného chlapca Kenya, ktorého o život pripravila neskorá diagnostika HIV. Hudobníčka potom požiadala publikum o minútu ticha za všetky obete tohto zákerného ochorenia a nešetrila ani kritikou vlád, ktoré nevenujú téme dostatočnú pozornosť. "Kde ste? Na vašom dvore dochádza k pohrome a vy ju ignorujete," vytkla zodpovedným.

Pochod za ľudské práva bol súčasťou 18. Medzinárodnej konferencie o AIDS, ktorá sa koná vo Viedni od 18. do 23. júla. S heslom podujatia Práva tu a teraz! pripomína svetovým politickým lídrom, že je dôležité investovať do boja proti HIV/AIDS aj v čase hospodárskej krízy. Špecifickou témou tohto ročníka konferencie je epidémia ochorenia v krajinách východnej Európy.

--
Zdroj: SITA
Foto: Myspace.com/annielennox (1,2), Annielennox.com (3,4)

Súvisiaci interpreti: Annie Lennox