Medzi najemotívnejšie podujatia festivalu Viva Musica! 2010, ktorý sa začína už zajtra (23.7.) vystúpením austrálskeho jazzmana Jamesa Morrisona na bratislavskom Hlavnom námestí, bude nepochybne patriť koncertný projekt Oskara Rózsu s názvom Hrana - pocta Marekovi Brezovskému. Dokonca ho možno označiť za slovenský koncert roka - pri interpretácii albumu Hrana, ktorý patrí medzi najsilnejšie diela v našej hudobnej histórii, sa po rokoch na jednom pódiu zíde celá "revolučná" generácia domácich umelcov.

Oskar Rózsa na koncerte predstaví aj komornú tvorbu Mareka Brezovského. Prinášame vám zoznam hudobníkov, ktorí spolu s ním v stredu 28. júla v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v dvojdielnom programe vzdajú hold tvorbe tohto mladého génia.

Oskar Rózsa: Hrana - pocta Marekovi Brezovskému

Program koncertu:

1. časť - Marek Brezovský - komorná tvorba


Klavírna sonáta č. 2, Túžba
Taká malá nálada, pre husle a klavír
Voľnosť, pre klavír, flautu a violončelo
Jad nesceš nemosáž, alebo chot na masáž, alebo nemosáž, pre komorný ansámbel
Miniatúra, pre sláčikový orchester
Minikoncertík, pre tenor saxofón a sláčikový orchester
Venované nešťastiu, pre sláčikový orchester, bicie nástroje a hoboj

*zmena poradia skladieb je vyhradená

Oskar Rózsa - dirigent
Ivana Pristašová - husle sólo, koncertný majster
Vladislav Šarišský - klavír
Pavol Hoďa - tenor saxofón
Ivica Gabrišová - flauta sólo
Ivan Danko - hoboj sólo
Peter Profant - violončelo sólo
Martin Valihora a Anton Zajaček - perkusie
a Súbor súčasnej hudby Viva Musica!
Robert Roth a Patrik Krebs - sprievodné slovo

- prestávka -

2. časť - Marek Brezovský a Oskar Rózsa - Hrana (1999)


Oskar Rózsa - spev, klavír, basgitara a bicie
Marek Minárik - basgitara
Martin Valihora - bicie
Vladislav Šarišský - klavír, syntezátory
Martin Wittgruber - hammond organ, syntetizátory, vokály
Eugen Vizváry - rhodes piano, syntetizátory
Ajdži Sabó - perkusie a vokály
Erich "Boboš" Procházka - ústna harmonika
Robert Roth - vokály
Martin Ďurdina - trúbka
Michal Bugala - gitara
Roman Andor - gitara

Braňo Špaček a Marek Bartovič - Video projekcie
Oskar Rózsa, Patrik Krebs a Matej Drlička - scenár a réžia

Vstupenky na koncert Hrana - pocta Marekovi Brezovskému sú dostupné v predpredaji v sieti Ticketportal za 15 eur (zadné rady) alebo za 20 eur (predné rady). Všetky vstupenky sú na sedenie.

B I O G R A F I A
(Zdroj: sk.wikipedia.org)

Marek Brezovský (1974 – 1994) bol hudobný skladateľ a klavirista, pre ktorého bola hudba najdôležitejším životným cieľom. S hrou na klavír začal už v piatich rokoch u Viery Kardošovej na ĽUŠ v Bratislave. V rokoch 1988–1992 bol poslucháčom Konzervatória v Bratislave, kde študoval kompozíciu u Stanislava Hochela, neskôr u Petra Martinčeka. Od roku 1993 študoval na VŠMU, kde pokračoval v ďalšom štúdiu kompozície u Vladimíra Bokesa. Zomrel ako dvadsaťročný na predávkovanie heroínom.

Už počas štúdia na bratislavskom konzervatóriu založil Súbor súčasnej hudby, v ktorom sám pôsobil ako klavirista a komponoval klasické hudobné diela pre tento súbor. Založil aj skupinu Art M trio, ktorej pôvodná zostava bola Marek Brezovský - klávesy a spev, Oskar Rózsa - basgitara a Michal Kresťanko - bicie. V tomto období vznikli mnohé piesne a diela, ktoré sú z časti zachytené albumoch, ktoré vyšli po jeho smrti.

Ako prvý vyšiel dvojalbum Chcem byť sám obsahujúci jeho art-rockové skladby v podaní Art M tria, punkové piesne v interpretácii skupiny AVANAVANY, ale aj tri ukážky z jeho tvorby pre filmový muzikál a romanticky ladené klavírne skladby so skupinou New romantic band. Neskôr vyšiel album Hrana (1999) a CD s názvom Chamber Music (2004), ktoré uviedol na trh Slovenský hudobný fond. Okrem tvorby klasických a rockových skladieb komponoval aj scénickú a filmovú hudbu. Mnohé zo svojich diel prezentoval aj v rozhlase a v televízii, kde klavírny part hral vždy on sám. V roku 2000 vznikla z archívnych materiálov scénická hudba k divadelnej inscenácii Čajka Antona Pavloviča Čechova.

Jedným z jeho najbližších spolupracovníkov a priateľov bol Oskar Rózsa, ktorý mu v roku 1999 posmrtne produkoval art-rockový album Hrana. Album vyšiel v limitovanej edícii v počte 1 000 kusov a v súčasnosti patrí medzi najvyhľadávanejšie slovenské albumy na internete. Reedícia dnes už legendárneho CD bude súčasťou festivalu Viva Musica! 2010.







Informácie o koncerte pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu Viva Musica! 2010. Viac na www.vivamusica.sk.

--
Foto: sk.wikipedia.org/wiki/Marek_Brezovský