Po prvý raz sa technopárty Loveparade uskutočnila ako spontánne podujatie za účasti asi 150 ľudí v Berlíne v roku 1989, štyri mesiace pred pádom Berlínskeho múru. Pre ukončenie tradície populárnej párty sa organizátori rozhodli z dôvodu nešťastia, pri ktorom zahynulo 19 ľudí a stovky ďalších sa zranili.

Organizátori akcie Loveparade sa rozhodli ukončiť tradíciu jedného z najväčších tanečných podujatí v Európe. Rozhodnutie oznámili na včerajšej (25.7.) mimoriadnej tlačovej konferencii. Dôvodom je nešťastie, pri ktorom v sobotu 24. júla 2010 zahynulo 19 ľudí a ďalších 342 utrpelo zranenia.

Nemecké médiá informovali, že na tohtoročnú párty prišlo viac ako 1,4 milióna ľudí. "Je to koniec pre Loveparade," povedal vedúci festivalu Rainer Schaller.

Polícia zatiaľ identifikovala 16 obetí z 19, tie boli vo veku od 20 do 40 rokov. Sú medzi nimi štyria cudzinci, Austrálčanka, Talian, Holanďan a Číňan. K nešťastiu došlo v sobotu pred začatím festivalu pred tunelom v nemeckom Duisburgu, kde návštevníci čakali na vstup do priestorov technopárty. Po tom, čo v sobotu po 17:00 pracovníci uzavreli vstup pre preplnenie priestorov, vypukla panika. Obete ušliapal alebo zadusil vydesený dav.

Podujatie Loveparade priťahovalo milovníkov tanečnej hudby z celého sveta, napríklad z Brazílie, Ruska, Holandska, Španielska či Austrálie. Až do roku 2006 sa obrovská tanečná párty konala hlavnom meste Nemecka, neskôr sa však pre finančné problémy začala presúvať vždy do iného nemeckého mesta.

V roku 2008 navštívilo Loveparade v Dortmunde 1,6 milióna ľudí, čo bol nový rekord. Na podujatí vtedy vystúpili hviezdy elektronickej hudby ako Moby, Underworld, Digitalism, Carl Craig, Armin van Buuren, David Guetta, Paul van Dyk alebo Richie Hawtin.


Loveparade 2008 - Highlights


Loveparade 2008 - Moby (oficiálny záznam z vystúpenia, 20 min 47 s)


Loveparade 2008 - Underworld (oficiálny záznam z vystúpenia, 40 min 47 s_)

www.youtube.com/user/loveparadetv

--
Zdroj: SITA
Foto: Loveparade.com

Súvisiaci interpreti: Moby, Underworld