Slávnostné odhalenie busty amerického hudobníka Franka Zappu, ktoré sa uskutoční 19. septembra v jeho rodnom meste Baltimore, bude sprevádzať séria podujatí vrátane koncertu jeho syna Dweezila. Celkovo pôjde o týždeň rôznych podujatí, na ktorých si pripomenú túto legendárnu postavu dejín rockovej hudby.

Sochu, ktorú mestu Baltimore venovala litovská nezisková organizácia Zappart, odhalia pred Southeast Anchor Library vo štvrti Highlandtown. Ide o kópiu busty, ktorá stojí v litovskej metropole Vilnius. Väčšina sprievodných podujatí sa uskutoční taktiež v Southeast Anchor Library rovnako ako aj v neďalekom Patterson Theatre. Okrem toho sa bude konať aj sympózium venované tomuto hudobníkovi a skladateľovi, na ktorom vystúpi jeho druhá manželka Gail Zappa.

Frank Zappa (21. 12. 1940 - 4. 12. 1993) bol americký skladateľ, gitarista, producent, filmový režisér a satirik. Počas svojej vyše 30-ročnej kariéry písal rockové, jazzové, elektronické, orchestrálne i avantgardné hudobné diela. Taktiež režíroval krátke filmy a hudobné videá a dizajnoval obaly albumov. Takmer všetky albumy (viac než 60), ktoré vydal s kapelou Mothers of Invention aj ako sólo umelec, sám produkoval. Napísal taktiež všetky texty svojich piesní, v ktorých častokrát humorne kritizoval vžité politické a sociálne procesy a štruktúry a zároveň bol veľkým obhajcom slobody slova a zrušenia cenzúry.

Už počas dospievania sa začal zaujímať o tvorbu avantgardných skladateľov ako Edgard Varèse ale aj o jazz a rhythm&blues 50-tych rokov. Ako študent začal písať klasickú hudbu a súčasne hral na bicie v R&B kapelách, neskôr prešiel na elektrickú gitaru. Skladaniu a hraniu hudby sa naučil sám a jeho rôznorodé hudobné vplyvy mu umožnili vytvárať skladby, ktoré boli veľmi ťažko zaraditeľné. Debutový album Freak Out! s kapelou Mothers of Invention vydal v roku 1966, išlo o kombináciu klasických rock'n'rollových kompozícií, štúdiových zvukových koláží a kolektívnej improvizácie, ktorej dominovala Zappova elektrická gitara. Tento experimentálny prístup a eklektizmus využíval aj v ďalšej svojej tvorbe.

Frank Zappa bol už počas svojej kariéry vysoko oceňovaný hudobnými kritikmi a hoci doma v USA bol súčasťou undergroundovej nezávislej scény, v Európe mal aj komerčný úspech (najmä po vydaní singla Bobby Brown Goes Down). Svet hudby naňho spomína ako na jedného z najoriginálnejších gitaristov a skladateľov svojej doby, ktorý ovplyvnil celé generácie svojich nasledovníkov, a mnohé z jeho albumov sú dnes považované za zásadné diela v histórii rocku a jazzu. Posmrtne bol už v roku 1995 uvedený do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 1997 mu Nahrávacia akadémia udelila cenu Grammy za celoživotné dielo.







--
Zdroj: SITA, wiki, pm
Foto: Last.fm/music/Frank+Zappa

Súvisiaci interpreti: Frank Zappa