Hudobný biznis vo Veľkej Británii bol vlani oproti roku 2008 na vzostupe. Môžu za to najmä koncerty, ktoré podľa oficiálnych štatistík zarobili dovedna 1,5 miliardy britských libier. Tieto čísla zverejnila organizácia Performing Right Society for Music, ktorá združuje skladateľov, textárov a hudobných publicistov. Stabilizoval sa aj predaj hudobných nahrávok, ktorý prekonal predaj DVD i počítačových hier.

"Rok 2009 nebol až taký zlý," uvádza sa v oficiálnej správe PRS for Music. Dôležitý podiel na predaji nahrávok malo úmrtie Michaela Jacksona a následný masívny dopyt po jeho produktoch.

Desaťtisíce ľudí si tiež koncom roka zadovážili debutový album speváčky Susan Boyle. Z hľadiska koncertov bolo úspešné napríklad Circus tour skupiny Take That (na obrázku).

Veľká Británia zostala v roku 2009 jednou z troch krajín sveta, v ktorých export hudby prekonal import. Ďalšími dvoma sú Spojené štáty americké a Švédsko. Už skôr tento rok Britský fonografický inštitút (BPI) oznámil, že hudobný priemysel v krajine zaznamenal v roku 2009 prvý rast za posledných šesť rokov.

Informáciu zverejnila webová stránka bbc.co.uk.

--
Zdroj: SITA
Foto: Takethat.com

Súvisiaci interpreti: Take That