Americká kapela Beirut sa v nedeľu 15. augusta vôbec po prvýkrát predstaví českému publiku. V kultúrnom centre Vltavská v Prahe vystúpi v sedemčlennom zložení - zakladateľa a frontmana Zacha Condona, ktorý spieva a hrá na trúbku a ukulele, bude doprevádzať Perrin Cloutier (akordeón), Paul Collins (basgitara), Nick Petree (perkusie), Ben Lanz (trombón a tuba), Kelly Pratt (trúbka, lesný roh a zvonkohra) a Jared Van Fleet (piano).

Skupina Beirut si získala divákov po celom svete spojením balkánskej hudby, šansónu i parížskeho kabaretu do celku, ktorý dokáže v jednu chvíľu pohladiť a v druhú rozvášniť a rozradostniť. Zach Condon svojím naliehavým hlasom spieva impresionisticky obalené texty a namiesto toho, aby ako ostatní hudobníci z folkovo ladenej indie-rockovej scény staval na gitarách, fúka do vojenskej trúbky a na krku má zavesené ukulele.

Ako skladateľ odchovaný rómskymi trubačmi však Zach neskrýva ani svoj vzťah ku Cocteau Twins, The Magnetic Fields alebo Sigur Rós. Kapela Beirut predstavuje vlastne jeho zhudobnený cestovný denník. Z troch úspešných albumov a EPčiek tohto kritikmi chváleného a fanúšikmi obdivovaného projektu možno vyčítať príbeh o tom, ako sedemnásťročný tínedžer z Nového Mexika vypol televíziu s filmami Emira Kusturicu a zamieril do Východnej Európy za Goranom Bregovičom. "Myslel som si, že world music je žart, ale niečo také skutočne existuje," priznal úprimne po návrate domov. Krátko na to v obývačke nahral svoj debutový album plný balkánskych rytmov so šialeným názvom Gulag Orkestar (2006), mimochodom obsahujúci aj skladbu s názvom Bratislava.


Zatiaľ čo jeho priatelia a susedia z mesta Albuquerque - akordeonista a bubeník Jeremy Barnes a huslistka Heather Trost - ktorí mu s albumom pomohli, sa na dlhý čas usídlili v rumunskej Transylvánii a v dedine Zece Prajini, kde žijú členovia legendárnej dychovky Fanfare Ciocarlia, Zach si radšej zašiel do obchodu, nakúpil hromadu albumov a doma svoje dojmy prefiltroval do sofistikovanej, originálnej podoby a z balkánskych asociácií vytvoril rockové minioratórium bez akejkoľvek štipky surovosti a punkovej divokosti. Práve v tom spočíva kúzlo Beirutu, ktoré navyše funguje a dáva zmysel.


Beirut - Postcards from Italy (z albumu Gulag Orkestar, 2006)

A to aj vtedy, keď Zach sníva pod Eiffelovkou a v hlave sa mu premietajú staré francúzske filmy a melódie Serge Gainsbourga alebo Yvesa Montanda, ktorými sa nechal inšpirovať na nemenej úspešnom druhom albume The Flying Club Cup z roku 2007. V štúdiu kanadských Arcade Fire mu bol pri jeho príprave nápomocný známy skladateľ a inštrumentalista Owen Pallett. Dychové fanfáry sa na "francúzskom" albume prelínajú s akordeónom a klávesami, ktoré ešte viac zvýrazňujú jeho cit pre vznešene vyklenuté popové melódie.


Beirut - Elephant Gun (z albumu The Flying Club Cup, 2007)

Na doposiaľ poslednej nahrávke - EPčku March of the Zapotec/Holland (2009) - pre zmenu prešiel k zemepisne bližšiemu dychovému pohrebnému asámblu The Jimenez Band z mexického štátu Oaxaca. Nedávno Beirut vyrazili na turné po Brazílii, kde s miestnymi hudobníkmi dokonca pripravili projekt Beirutando. A pretože Zach vždy nadšene hovoril o tamojšom svetovo preslávenom pesničkárovi Caetanco Velosovi, je dosť možné, že sa onedlho dočkáme ďalšieho prekvapenia. Zach totiž vychádza zo svojho životného kréda: "Niektorí ľudia pristupujú k hudbe analyticky, iní ju využívajú k ostrým postojom. Ja v hudbe hľadám predovšetkým krásu."


Beirut - La Llorona (z EP March of the Zapotec/Holland, 2009)

Zachary Francis Condon sa narodil v roku 1986 v Santa Fé (Nové Mexiko). Teraz žije v New Yorku. Je hudebný samouk a skladaniu sa venuje od päťnástich rokov. Používa klavír, syntetizátory a počítač, ale hrá predovšetkým na trúbku a ukulele. V mladosti síce na radu otca mal nabehnuté na kariéru gitaristu, ale ťažký úraz zápästia mu ju znemožnil. Spočiatku podľa vlastných slov pripomínal klon Toma Waitsa a Rufusa Wainwrighta. Zakladal krátkodobé kapely a zaujímal sa o hudbu z Etiópie, Alžírska, Macedónska a Brazílie. Po návšteve Európy však natrvalo prepadol balkánskym dychovkám a francúzskej kultúre. Názov jeho kapely Beirut vraj vzšiel z nepolitického súcitu k tragickým konfliktom, ktoré libanonské mesto v minulosti postihli a z potreby vyjadriť multikultúrne poňatie skupiny.

Diskografia:
Albumy: Gulag Orkestar (2006), The Flying Club Cup (2007), Live at the Music Hall of Williamsburg (2009)
EP: The Guns of Brixton / Interior of a Dutch House (2006), Lon Gisland (2007), Pompeii EP (2007), Elephant Gun EP (2007), March of the Zapotec/Holland EP (2009)

Vstupenky na koncert Beirut v pražskom KC Vltavská sú v predaji v sieťach Ticketpro, Ticketstream a Eventim za 440 Kč vrátane poplatku.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Jiří Sedlák z agentúry ArtsMarketing.CZ. Podrobnosti o tom a ďalších koncertoch nájdete na webe Charm-music.cz.

Súvisiaci interpreti: Beirut