Heavy-metalová skupina Iron Maiden sa po osemnástich rokoch opäť dostala na čelo britského rebríčka albumov. Podarilo sa jej to s pätnástou štúdiovou nahrávkou The Final Frontier (2010), ktorú popri komerčnom úspechu veľmi pozitívne hodnotia aj kritici. V singlovom rebríčku sa po druhýkrát v kariére tešia z prvenstva britskí Roll Deep. Eminem je v oboch rebríčkoch na druhom mieste.

Album The Final Frontier od Iron Maiden obsahuje dovedna 10 piesní, z ktorých pri väčšine sú autorsky podpísaní zakladateľ kapely Steve Harris a gitarista Adrian Frederik Smith. Prvým singlom z novinky je skladba El Dorado. Na druhé miesto v rebríčku tak znovu klesol americký raper Eminem s nahrávkou Recovery (2010).

Na tretej priečke debutuje dievčenská popová skupina The Saturdays s výberovkou Headlines (2010). Z trojky na štvorku klesol domáci hip-hoper Plan B s albumom The Defamation Of Strickland Banks (2010) a z dvojky na päťku sa posunula kanadská alternatívna formácia Arcade Fire s čerstvou štúdiovkou The Suburbs (2010).

Z noviniek prenikla do Top 10 už len skupina The Hoosiers s albumom The Illusion Of Safety (2010) na desiatej priečke. Pre anglicko-švédsku kapelu je to nepochybne sklamanie, keďže s debutovým albumom pred troma rokmi skončili na jednotke. Netradične slabá predajnosť počas debutového týždňa sprevádzala aj speváka Davida Graya, ktorý s novinkou Foundling (2010) štartuje až na osemnástke. S predchádzajúcimi piatimi nahrávkami pritom vždy dosiahol umiestnenie v Top 10, z toho trikrát bol dokonca na najvyššej priečke.


Iron Maiden - The Final Frontier (Director's Cut)

Medzi singlami bodovala anglickí raperi Roll Deep, ktorých nová skladba Green Light im zabezpečila už druhé prvenstvo v britskom singlovom rebríčku. Londýnska skupina začínala v roku 2002 ako undergroundové grimeové zoskupenie, vydala dva štúdiové albumy a bola nominovaná na cenu MOBO. Pred rokom sa ale pretransformovala a začala (po vzore Dizzeeho Rascala) produkovať komerčnú tanečnú produkciu. Hneď s prvým singlom nahratým v tomto štýle s názvom Good Times sa im začiatkom mája podarilo ovládnuť britský rebríček. Na tento úspech nadviazali aj s druhým singlom z pripravovaného albumu Winner Stays On, ktorý by mal vyjsť 20. októbra.


Roll Deep - Green Light

Na dvojke je rovnako ako v predchádzajúcom vydaní UK Chartu skladba Love The Way You Lie od amerického rapera Eminema a barbadoskej speváčky Rihanny. Z jednotky na trojku spadol hit Club Can’t Handle Me, ktorý majú na svedomí hip-hoper Flo Rida a francúzsky dídžej David Guetta. Na štvorke je opäť tanečná skladba We No Speak Americano, pod ktorou je podpísaná austrálska formácia Yolanda Be Cool a producent DCUP. Prvú päťku znovu uzatvára spevák Ne-Yo a jeho aktuálny singel Beautiful Monster.

Top 10 britského rebríčka albumov (15. augusta 2010 - 21. augusta 2010):

1. Iron Maiden - The Final Frontier
2. Eminem - Recovery
3. The Saturdays - Headlines
4. Plan B - The Defamation Of Strickland Banks
5. Arcade Fire - The Suburbs
6. Michael Bublé - Crazy Love
7. Paolo Nutini - Sunny Side Up
8. Eliza Doolittle - Eliza Doolittle
9. Lady Gaga - The Fame / The Fame Monster
10. The Hoosiers - The Illusion Of Safety

Top 10 britského rebríčka singlov (15. augusta 2010 - 21. augusta 2010):

1. Roll Deep - Green Light
2. Eminem featuring Rihanna - Love The Way You Lie
3. Flo Rida featuring David Guetta - Club Can’t Handle Me
4. Yolanda Be Cool - We No Speak Americano
5. Ne-Yo - Beautiful Monster
6. Travie McCoy featuring Bruno Mars - Billionaire
7. The Saturdays - Missing You
8. B.o.B. featuring Hayley Williams - Airplanes
9. Eliza Doolittle - Pack Up
10. The Wanted - All Time Low

Informácia pochádza z webovej stránky Theofficialcharts.com.

--
Zdroj: SITA
Foto: Myspace.com/ironmaiden

Súvisiaci interpreti: Iron Maiden