Bývalý bubeník a zakladajúci člen waleskej hudobnej skupiny Stereophonics Stuart Cable sa udusil vlastnými zvratkami. Vyplýva to z výsledkov pitvy. Hudobník, ktorý zomrel v júni tohto roka, pred smrťou vypil veľké množstvo alkoholu. Podľa polície kombinoval whisky a vodku, informoval magazín Billboard.

Stuart Cable bol v roku 1992 spoluzakladateľom skupiny Stereophonics, ktorú okrem neho tvorili spevák a gitarista Kelly Jones a basgitarista Richard Jones. Debutovú nahrávku s názvom Word Gets Around vydali v auguste 1997 a okamžite s ňou zaznamenali veľký komerčný úspech, keď sa dostali na 6. miesto v britskom rebríčku albumov. Pochádzali z nej single Looks Like Chaplin, Local Boy in the Photograph, More Life in a Tramp's Vest, A Thousand Trees a Traffic. Vo februári 1998 získali Stereophonics Brit award v kategórii Najlepší nováčik.

Skupina nazaháľala a v roku 1999 uviedla na trh druhú štúdiovku Performance and Cocktails s hitmi The Bartender and the Thief, Just Looking či Pick a Part That's New. S týmto albumom sa im prvýkrát podarilo dobyť UK Chart. Britské No. 1 dosiahli aj s nasledujúcou nahrávkou Just Enough Education to Perform (2001) obsahujúcou aj single Mr. Writer, Have a Nice Day, Step On My Old Size Nines, Handbags and Gladrags a Vegas Two Times.


Stereophonics - Handbags and Gladrags (cover piesne od Mikea d'Aba zo skupiny Manfred Mann)

Skupina v tom čase vypredávala štadióny a pravidelne vydávala koncertné záznamy. Príkladom je DVD s názvom A Day at the Races, ktoré zachytáva ich vystúpenie na waleskom Millennium Stadium z roku 2001. Nezastaviteľní Stereophonics dobyli UK Chart aj so štvrtým štúdiovým albumom You Gotta Go There to Come Back (2003).


Stereophonics - Mr Writer

V roku 2003 však Stuart Cable začal čoraz viac zanedbávať pôsobenie v kapele a viac sa venoval svojej televíznej šou Cable TV z produkcie BBC Wales. Kelly a Richard Jonesovci ho napokon v septembri 2003 zo skupiny vyhodili a na jeho miesto nastúpil bubeník a perkusionista Javier Weyler. Cable sa vtedy vyjadril, že z kapely plánoval aj tak odísť. Neskôr založil vlastnú skupinu Killing for Company a občas sedel za bicími aj vo formácii Stone Gods, ktorú tvoria bývalí členovia The Darkness. Popri televíznej kariére sa živil aj ako rozhlasový moderátor a napríklad v roku 2005 spolumoderoval udeľovanie Kerrang! awards.

Jeho posledným angažmánom bolo moderovanie relácie Saturday Night Cable pre BBC Radio Wales, ktorá bola venovaná hardrockovej hudbe. Cable ju mal na starosti od apríla 2010. Stereophonics sa po jeho odchode prezentovali nahrávkami Language. Sex. Violence. Other? (2005), Pull the Pin (2007) a Keep Calm and Carry On (2009) a na európskom turné predskakovali slávnym Oasis. S prvými dvoma menovanými albumami opäť kraľovali v UK Charte, no s posledným albumom Keep Calm and Carry On sa nedostali ani do prvej desiatky. Napriek zdanlivým komerčným úspechom sa skupina v posledných troch rokoch vytratila z rádií i televízií.

Informáciu zverejnila webová stránka NME.com.

--
Zdroj: SITA
Foto: Stereophonics.com

Súvisiaci interpreti: Stereophonics