Anglický Liverpool dal svetu nielen legendárnych The Beatles, ale aj jeden z pilierov doom metalovej scény, ktorá sa rodila na začiatku 90. rokov minulého storočia. Skupina Anathema, ktorá patrí medzi jej popredných predstaviteľov sa dožíva už 20 rokov a svoje výročie príde onedlho osláviť aj so svojimi početnými slovenskými a českými fanúšikmi. V pondelok 22. novembra sa v rámci svojho turné zastaví v bratislavskom klube Randal a o deň neskôr v pražskom Exit Chmelnice.

Anathema si získala celosvetovú pozornosť druhým albumom The Silent Enigma (1995), ktorý dodnes patrí k najväčším skvostom "doomovej pokladnice" a je považovaný za prelomový. Vyšiel totiž práve v čase, kedy si metalové publikum začalo žiadať atmosférické kapely. Vďaka vyváženej dávke melanchólie a agresivity, nádeje a beznádeje, kapela úspešne "zabrnkala na city" poslucháčov.

Prednosťami kapely sú najmä prirodzená a intuitívna hra, magické melódie aj ťažké metalové riffy, a vláčne tempo - tým všetkým Anathema spolu so svojími krajanmi Paradise Lost a My Dying Bride alebo švédskymi Tiamat zadefinovala a ovládla žáner doom metal. Už na ďalšom albume Eternity (1996) však badať posun dopredu, keď sa zvuk kapely posunul k rockovejšiemu výrazu, psychedélii a jemnejším hudobným formám, ktoré obohatili metalový základ. Výsledkom boli veľmi premyslené a komplexné skladby.


Anathema - Angelica (z albumu Eternity, 1996)

Naopak, k zjednodušeniu výrazu kapely po hudobnej aj vokálnej stránke došlo s albumami Alternative 4 (1998) a Judgement (1999), na ktorých Briti dokázali, že sú veľmi schopnými hitmakermi bez toho, aby zabúdali na svoje korene a patričnú atmosféru. Na prelomu tisícročí si kapela získala nové publikum aj mimo metalovej scény, veľký ohlas mal najmä album A Fine Day to Exit (2001), vďaka ktorému začala byť kapela prirovnávaná napríklad ku hviezdam alternatívneho rocku Radiohead, a naplno sa na ňom prejavil vplyv legendárnych Pink Floyd. Podľa kritikov kapela v tomto období definitívne hudobne dospela. V tomto období kapela vydala aj ďalší kritikou ocenený album A Natural Disaster (2003).


Anathema - A Natural Disaster (z albumu A Natural Disaster, 2003)

Na jeho nasledovníka si však museli fanúšikovia počkať dlhých 7 rokov. Okrem občasných turné a festivalových vystúpení bola kapela nečinná a nová tvorba dlho neprichádzala. Anathema sa navyše ocitla bez nahrávacej zmluvy a tak sa členovia kapely rozhodli skúsiť pracovať systémom "urob si sám". Svoje nahrávky šírili cez internet a z príspevkov fanúšikov pripravovali nový materiál. Ten prišiel až tento rok - album We're Here Because We're Here (2010) znamenal ďalší posun v tvorbe kapely, ktorá mala dostatočný čas dozrieť. Aj tento album kritici prijali s nadšením, na druhej strane sa však nájdu aj fanúšikovia, ktorí novinke vyčítajú prílišnú mäkkosť a jemnosť. Koncertné verzie sa však často od tých albumových líšia a práve Anathema je zárukou dynamického koncertu, o čom sa mohli presvedčiť aj návštevníci festivalu Brutal Assault v roku 2008.

Organizátori koncertu skupiny Anathema sľubujú emotívny zážitok a prierez najsilnejšími momentami tvorby tejto doom metalovej a rockovej stálice. Ako hostia sa na koncerte predstavia nemeckí experimentátori The Ocean a nórsky alternatívno-rockový gitarista Petter Carlsen.

Anathema (UK)
+hostia: The Ocean (GER), Petter Carlsen (NOR)

22. 11. - Bratislava, Randal
23. 11. - Praha, Exit Chmelnice

Vstupenky na obe akcie v predaji vo všetkých bežných predpredajných sieťach. Viac informácií nájdete na webe www.obscure.cz.

Voľný vstup na koncert môžete vyhrať v našej súťaži.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Tomáš Karlík z Obscure Promotion.

Súvisiaci interpreti: Anathema