Kapela Laibach pochádzajúca zo slovinského mestečka Trbovlje vystúpi v rámci svojho výročného turné nielen v Košiciach ale aj v Bratislave. V hlavnom meste Slovenska predstaví svoju audiovizuálnu show už v utorok 7. decembra v Majestic Music Clube (MMC). Lístky sú v predaji za 15 eur sieti Ticketportal.

Laibach (nemecký názov pre slovinské hlavné mesto Ľubľana) je výstižnejšie prirovnať ku komiksovému superhrdinovi, než ku kapele, ktorá si postupne buduje svoju reputáciu. Na ceste k statusu legendy totiž formáciu postretli mnohé fyzické, duševné, ale aj ideologické prekážky. Napriek tažkej situácii v Slovinsku (resp. bývalej Juhoslávii) na začiatku 80. rokov sa dokázala už od začiatku presadiť najmä v zahraničí. Prvý "bezmenný" album z roku 1985 niesol len logo kapely, ktorá ešte v tom istom roku debutovala v Hamburgu albumom Rekapitulacija 1980-1984.

Krátko na to sa s nahrávkou Nova Akropoly (1985) uviedli aj na Britských ostrovoch. Skutočný prelom však prišiel o dva roky neskôr, keď pod hlavičkou prestížneho vydavateľstva Mute vyšiel album Opus dei (1987). Nadviazala naň ďalšia zásadná platňa Sympathy For The Devil (1990), s ktorou kapela absolvovala rozsiahle turné po Európe a Spojených štátoch. Nálepka kontroverznej skupiny, odvážne cover verzie hitov napríklad od Opus, Queen, The Beatles alebo Rolling Stones, svojrázna industriálna hudba, pódiová show a odvážne multimediálne projekty... To všetko spôsobilo, že si hudobný svet Laibach zamiloval. A Slovinci si rešpekt a výnimočné postavenie na scéne udržujú dodnes - veď inú kapelu, ktorá si trúfne na industriálne úpravy Bacha, Wagnera či štátnych hymien svetových veľmocí, nenájdete.

Pri príležitosti 30. výročia existencie pripravil Laibach niekoľko špeciálnych vystúpení v Európe Laibach Revisited. Okrem turné pripravila kapela aj nový rovnomenný dvojalbum. Ide o remaster eponymného debutu, ktorý je doplnený o bonusové nahrávky a výber skladieb z rokov 1980-1986 v nových aranžmánoch. Album Laibach Revisited vychádza na CD a na vinyle a bude ho možné zakúpiť aj na slovenských koncertoch - v pondelok 6. decembra v košických Kasárňach/Kulturpark a o deň na to v bratislavskom MMC.

--
Zdroj: Openrock.sk
Foto: Myspace.com/laibach

Súvisiaci interpreti: Laibach