Z elektroakustického dua Space Recorder sa za dva roky na scéne stala kapela, v ktorej zostave nedávno pribudla aj nová speváčka. Na pripravovanom druhom albume tak môžeme očakávať vynovený zvuk. Nielen preto zakladajúci člen projektu Richard Ďurana alias Rucho hodnotí rok 2010 "prudko pozitívne".

"Space Recorder si zahral pár koncertov, vystúpili sme na Voices Live, ale hlavne sme popracovali na nových songoch a začali sme s nahrávaním ďalšieho albumu. V lete sme sa rozšírili o novú akvizíciu – máme novú speváčku, Sashu, ktorá kvalitu kapely posunula kvalitatívne minimálne o stupienok vyššie. Fantasticky zapadla a tešíme sa na prvé koncerty s ňou, očakávam, že prídu čoskoro," prezradil hudobník, ktorý sa v odpovediach na naše otázky rozpísal aj o ostatných umelcoch, ktorí ho počas uplynulého roka zaujali.

"Tento rok prial slovenskej hudobnej scéne, svojimi albumami ma potešili Puding pani Elvisovej, The Uniques, Bene a Stratasoul, Longital. Zo zahraničných ma nadchli Hot Chip s albumom One Life Stand a ich jarný pražský koncert bol jeden z mojich najväčších zážitkov roku 2010. Skvelé albumy vydali aj Gorillaz a Groove Armada, zaujal Tom Petty a jeho surovo ale skvele znejúci album Mojo, objavil som minuloročný release tzv. superskupiny Them Crooked Vultures. Tento rok som tiež objavil výbornú kompiláciu Space Age Lounge – Love at the First Flight. Úplne ma dostali Midlake, ich pesničku Roscoe môžem počúvať donekonečna či už v origináli, alebo ako mix na doske Groove Armady Late Night Tales či ako cover od Ellie Goulding. Určite mi v tejto chvíli nenapadá milión vecí, pri ktorých mi tento rok zaplesalo srdce, týmto vzdávam hold všetkým umelcom, na ktorých v predchádzajúcich riadkoch nedošlo..."


Ellie Goulding - Roscoe (Midlake cover)

"Potešil ma aj bratislavský koncert Paca de Luciu, ktorého nahrávky som si z Matice slovenskej požičiaval už v roku 1989 a sklamali Justice, tým, že stále nevydali nový album, na ktorý veľmi netrpezlivo čakám už od albumu Cross z roku 2007. Som rád, že sa udiala Pohoda 2010, že Chiki Liki Tu-a oslávili 15 rokov a stále sa tešia (a ja s nimi) z hudby, ktorú robia, že máme veľa klubov, kde sa hráva živá hudba, a že si môžeme vyberať z množstva koncertov aj zahraničných kapiel," dodal Richard.

A čo čaká kapelu a jej členov v roku 2011? "Chceme nahrať nový album, ktorý bude lepší ako čokoľvek, čo sme doteraz vypustili, hrať koncerty a tešiť sa z muziky," hovorí Rucho a dodáva: "Od budúceho roku tiež očakávam, že mi tak ako tento prinesie veľa kvalitnej hudby. Možno sa dočkám aj toho nového albumu Justice. Ale najviac zo všetkého si prajem, aby sa môjmu najlepšiemu kamarátovi a spoluhráčovi z kapely Matejovi narodili zdravé deti, s jeho Zuzkou čakajú dvojičky. Yeah!"

Čo priniesol rok 2010 a aké plány do nového roka majú ďalší domáci interpreti, si môžete prečítať TU.

--
Foto: Myspace.com/spacerecorder

Súvisiaci interpreti: Space Recorder