Líder legendárnej rockovej formácie The Rolling Stones Mick Jagger sa predstaví naživo na slávnostnom udeľovaní cien Grammy. Bude to jeho prvé sólové vystúpenie na udeľovaní prestížnych hudobných ocenení. Šesťdesiatsedemročný držiteľ Grammy za celoživotný prínos si spoločne so soulovým spevákom Raphaelom Saadiqom uctí svojho zosnulého kolegu Solomona Burkea.

Na Grammy Awards 2011 vystúpi aj herečka Gwyneth Paltrow, manželka lídra skupiny Coldplay Chrisa Martina. Predstaví sa spoločne s raperom a spevákom Cee Lo Greenom, zatiaľ však nie je známe akú skladbu budú spievať. Ďalšia hviezdna dvojica Rihanna a Drake naživo odprezentuje hit What's My Name?, ktorý pochádza zo speváčkinho albumu Loud (2010).

Na pódiu Staples Center vystúpia aj všetci umelci, ktorí sú nominovaní na Grammy v kategórii Album roka, konkrétne Arcade Fire, Eminem, Lady Antebellum, Lady Gaga a Katy Perry. Okrem spomenutých sú v lineupe slávnostného večera aj Miranda Lambert, Justin Bieber, Usher, Jaden Smith, B.o.B, Bruno Mars, Janelle Monáe a kapela Muse.

Najviac nominácií na Grammy - desať, si vybojoval detroitský raper Eminem. Tridsaťosemročný hip-hopový muzikant sa spoločne s Rihannou uchádza o ocenenie v kategóriách Skladba roka, Nahrávka roka, Najlepšia rapová skladba, Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca a Najlepší videoklip a to za pieseň Love the Way You Lie. Tá sa nachádza na albume Recovery (2010), ktorý je nominovaný v kategórii Album roka. Zvyšné štyri nominácie má Eminem v kategóriách Najlepší rapový album (Recovery), Najlepšia rapová skladba (Not Afraid), Najlepšia vokálna popová spolupráca (Airplanes, part II - featuring B.o.B a Hayley Williams) a Najlepší sólový rapový výkon (Not Afraid). Na druhom mieste v počte nominácií je Bruno Mars, ktorý ich má na konte sedem. So šiestimi nasledujú Jay-Z, Lady Antebellum a Lady Gaga.

Víťazov 53. ročníka udeľovania cien Grammy vyhlásia na slávnostnom ceremoniáli 13. februára v kalifornskom Los Angeles. Rozhoduje o nich asi 16-tisíc hlasujúcich členov americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied. Priamy prenos bude mať režisérsky na starosti Louis J. Horvitz, o scenár sa postarajú David Wild a Ken Ehrlich.

Informáciu zverejnila webová stránka grammy.com.

--
Zdroj: SITA
Foto: Myspace.com/mickjagger

Súvisiaci interpreti: Mick Jagger