Organizátori bratislavského Uprising Reggae Festivalu začínajú tento rok s ohlasovaním mien skutočne na plný plyn. Začiatkom týždňa oznámili prvé dve mená a už dnes po polnoci fanúšikov potešili zverejnením headlinera, ktorého môžeme bez váhania označiť za absolútnu európsku špičku nielen v rámci reggae scény. "Zvyčajne ohlasujeme mená účinkujúcich postupne od menej známych po tie najzvučnejšie. Tentokrát však začíname z opačného konca. Headlinerom tohtoročného festivalu Uprising bude svetová reggae hviezda Gentleman," uviedli organizátori na webe Uprising.sk. Zároveň dnes odštartovali predpredaj vstupeniek.

Gentleman je umelec, ktorého meno býva na plagátoch svetových festivalov označené veľkými písmenami. S množstvom veľkých hitov ako Dem Gone, Leave Us Alone, Superior, či skvelou minuloročnou novinkou To The Top bude jasným headlinerom aj na Uprisingu. Na Slovensko sa vráti po štyroch rokoch.


Gentleman feat. Christopher Martin - To The Top (z albumu Diversity, 2010)

Gentleman, vlastným menom Otto Tilman, na seba prvýkrát upozornil v roku 1998 ako hosť v úspešnom singli Tabula Rasa s kapelami Freundeskreis a Mellowbag. V tom čase unikátne spojenie hip-hopu, ktorý bol koncom 90. rokov v Nemecku veľmi populárny, a reggae bolo pre Gentlemanovu kariéru ideálnym štartovacím bodom. Už o rok neskôr vydal svoj sólový dlhohrajúci debut s názvom Trodin On (1999). Od tej doby sa stal jedným z najviac rešpektovaných európskych reggae-dancehall spevákov, už po 12 rokoch sólovej tvorby je žijúcou legendou a zároveň priekopníkom tohto štýlu.


Freundeskreis, Mellowbag & Gentleman - Tabula Rasa

Ako jediný nemecký reggae spevák je uznávaný aj v jeho kolíske na Jamajke, čo je pre každého európskeho reggae umelca najväčšia pocta. Počas svojej kariéry Gentleman spolupracoval s menami ako Alborosie, Capleton, Bounty Killer či Barrington Levy. Vydal päť štúdiových a jeden live album. Poslednou štúdiovkou je nahrávka Diversity (2010), s ktorou vlani debutoval na značke Universal. Tam presedlal po 10 rokoch z nemeckého labelu Four Music, ktorý v roku 1996 založili členovia nemeckej hip-hopovej legendy Die Fantastischen Vier ako sublabel Sony BMG. Gentleman bol nepochybne najväčšou ozdobou tohto kultového vydavateľstva, hoci na ňom svoju hudbu vydávali také hviezdy nemeckej urban scény ako Freundeskreis, Afrob, Blumentopf alebo Joy Denalane.


Gentleman - Dem Gone (z albumu Journey to Jah, 2002)

Gentleman na Four Music vydal napríklad svoju najúspešnejšiu platňu Confidence (2004), s ktorou dobyl albumové rebríčky v Nemecku aj Rakúsku, či album Another Intensity (2007), ktorý taktiež bodoval v európskych rebríčkoch. Novinka Diversity, ktorá vyšla v apríli 2010, sa v Nemecku stala jednotkou, v Rakúsku i vo Švajčiarsku s ňou Gentleman obsadil druhé miesto. Nevídaný úspech pre umelca menšinového žánra, ale z jeho novších videoklipov je jasné, že máme do činenia s hviezdou "popového formátu", ktorá na vrcholy rebríčkov predajnosti jednoducho patrí.


Gentleman - Serenity (z albumu Another Intensity, 2007)

Napriek komerčným úspechom však Gentleman ostáva predovšetkým skvelým performerom a jeho vystúpenie na Uprisingu 2011 bude určite jedným z vrcholov v rámci celej histórie podujatia. Jeho dejiskom sa už po štvrtýkrát stanú bratislavské Zlaté piesky.


Gentleman - To The Top live feat. Christopher Martin

Gentleman & The Evolution live - Rock Am Ring 2010

Uprising Reggae Festival sa od svojho vzniku v roku 2008 prepracoval na popredné a stabilné miesto slovenskej a stredoeurópskej hudobnej scény. Tohtoročná edícia sa uskutoční 26. a 27. augusta, teda opäť v termíne, ktorý pripomína vypuknutie Slovenského národného povstania (Uprising=povstanie).

Predpredaj vstupeniek sa oficiálne začína dnes (18.3.) v sieti Ticketportal. Prvých sto lístkov je za 17 €, následne stúpne cena na 21 € za dvojdňovú permanentku. Cena sa bude v ďalších mesiacoch zvyšovať.

Okrem Gentlemana a skôr potvrdenej dvojice Lutan Fyah a Lady Chann dnes organizátori potvrdili aj účasť populárneho švajčiarskeho soundsystemu Kya Bamba, ktorý bude reprezentovať dvojica Mika a Killa B. Pre veľký úspech z minulého roku sa aj tento rok chystá priestor pre Mungo's Station, ktorý kompletne ozvučí škótske zoskupenie dubstepových producentov a DJov Mungo's Hifi.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Sveťo Moravčík z tímu Uprising Reggae Festivalu. Viac na www.uprising.sk a www.facebook.com/uprisingreggaefestival.

Súvisiaci interpreti: Gentleman