Na Easthetic festivale, ktorý sa tento rok bude konať 5. a 6. augusta na Zemplínskej šírave, vystúpi česká elektronická skupina Midi Lidi a košická formácia The Uniques. Organizátori o tom informovali na svojej oficiálnej webovej stránke Easthetic.sk.

Midi Lidi si na východoslovenskom podujatí v auguste odbijú premiéru. Tento elektronický projekt vznikol v roku 2006 v Brne, tvorí ho filmár Petr Marek, herec a hudobník Prokop Holoubek a šperkárka Markéta Lisá. Štýlovo sa kapela pohybuje v žánroch electro, experimental a IDM. Charakteristické sú pre nich netradičné texty a spôsob ich interpretácie. V roku 2007 sa prezentovali debutovým albumom Čekání na robota, ktorý vyšiel prostredníctvom labelu X Production. Následne vytvorili soundtrack k snímke Protektor (2009). Za hudbu k tomuto úspešnému filmu dostali prestížnu cenu Český lev.


Midi Lidi - Lednice (live - Tabačka Kulturfabrik Košice, 12. 2. 2010)
video: Juraj Cagáň - Hudba.sk

V roku 2009 uviedli na trh štúdiovku Hastrmans, Tatrmans & Bubáks. Podľa členov zoskupenie je táto nahrávka melancholickejšia, no hudobne a emotívne farebnejšia. Naposledy sa Midi Lidi prezentovali hudbou k dokumentárnej komédii Český mír (2010).


Midi Lidi - Pouzdro

The Uniques sa začali na slovenskej scéne presadzovať v roku 2007. Vlani vydali debutovú nahrávku From The Dust, za ktorú si spevák Pišta Královič a spol. odniesli Radio_Head Award v kategórii Najlepší album - cena kritikov. The Uniques hrali už v Holandsku, Veľkej Británii, Nemecku i Česku, momentálne žijú v Berlíne. Na Eastheticu vystúpia po prvý raz.

Permanentky na 2. ročník festivalu si záujemcovia a záujemkyne môžu zakúpiť v sieti Ticketportal. Cena dvojdňovej vstupenky je 9,90 eura, pričom táto suma platí do 15. mája. Po tomto termíne sa cena permanentky zvýši na 12 eur. Okrem Midi Lidi a The Uniques už skôr organizátori potvrdili účasť ďalších piatich interpretov - Noisecut, Ink Midget & Pjoni, Steaming Satellites, Hudba z Marsu a Vetroplach. Easthetic festival sa bude konať rovnako ako vlani v stredisku Hôrka približne 10 kilometrov od Michaloviec. Priestor na ňom znovu dostanú nielen hudobníci, ale široké spektrum umelcov. Návštevníci a návštevníčky sa dočkajú napríklad divadiel, filmových projekcií či streetartu.

--
Zdroj: SITA
Foto: Michal Pěchouček - Myspace.com/midilidi