Mestský festival Leto v parku si už medzi Košičanmi našiel svoje stále miesto. Filmové štvrtky, hudobné piatky, divadelné soboty a nedele pre rodiny s deťmi navštívilo počas minulého ročníka viac ako 13 000 návštevníkov. Aj tento rok sa v termíne od 21. júla do 21. augusta otvoria brány areálu Kasární/Kulturpark pre všetkých tých, ktorí chcú zažiť leto s umením. Hlavným hudobným lákadlom je koncert jedinečnej "folkovo-elektronickej" kapely Crystal Fighters, ktorá má pred sebou veľkú budúcnosť.

O otvárací večierok sa už vo štvrtok 21. júla postará čoraz populárnejšia domáca kapela Billy Barman a českí hip-hopoví experimentátori WWW. Počas ďalších hudobných večerov vystúpi kultová ostravská kapela Buty, Groovin' Heads, Longital, DVA, Bene a Stratasoul, domáce hviezdy Puding Pani Elvisovej alebo maďarská partička Realistic Crew.

Špeciálnym koncertom je vystúpenie britsko-španielskej formácie Crystal Fighters naplánované na ďalší štvrtok (28.7.). Ich štýl možno označiť ako multižánrovú zmes alebo: čo sa stane, ak sa vrátite o sto rokov do minulosti, necháte nahrávacie zariadenie uprostred baskickej dediny a záznam následne vložíte do rúk talentovaných súčasných hudobníkov. Kreatívne kvinteto obohacuje progresívnu tanečnú hudbu nielen tradičným baskickým folkom ale aj španielskym punkom osemdesiatych rokov a experimentálnou elektronikou. Akustická a elektrická gitara, klávesy a bicie v kombinácii s tradičnými perkusiami (txalaparta a danbolin) a typickou baskickou flautou (txistu) vraj roztancujú aj zarytých netanečníkov. Koncert, ktorý sa v Kasárňach/Kulturpark uskutoční 28. júla, je jediným spoplatneným podujatím v rámci Leta v parku 2011. Vstupné je 7 eur (pre študentov 5 eur) a koncert začína o 21:00.


Crystal Fighters - Plage

Zaostávať nebude ani divadelná ponuka s predstaveniami od Toy Machine, Vojty Švejdu, 3Téčka alebo Divadla na Peróne. Diváci sa môžu tešiť napríklad aj na prvý československý medzinárodne zrozumiteľný bábkový hororový psycho thriller pre nenáročného diváka s názvom 18+ Nosferatu, predstavenie o legendárnom českom cestovateľovi, dobrodruhovi, spisovateľovi a polárnikovi Janovi Eskymo Welzlovi s názvom Arktický Robinson, či výslednú hru, ktorá vzíde z festivalového divadelného workshopu.

Pre rodiny s deťmi budú pripravené nedeľné predstavenia a workshopy. Okrem kultúrneho programu sú pre návštevníkov pripravené aj sprievodné podujatia a servis v podobe prírodnej čajovne Amana, občerstvenia a rôznych atrakcií pre deti.

Areál Kasární/Kulturpark je pre verejnosť otvorený denne od 6:00 do 22:00 a počas podujatí. Aktualizované informácie o festivale Leto v parku nájdete na stránke letovparku.kosice2013.sk


Crystal Fighters - At Home


Crystal Fighters - Swallow


Crystal Fighters - Xtatic Truth


Crystal Fighters - Follow


Crystal Fighters - Live in Mexico

Redakciu Hudba.sk informovala Blažena Sedrovičová, PR manažérka Kasární/Kulturpark.

--
Foto: Facebook.com/crystalfighters