19. ročník najväčšieho stredo a východoeurópskeho multikultúrneho festivalu Sziget v Budapešti otvorí svoje brány a prístavy návštevníkom už v pondelok 8. augusta. Počas nasledujúceho týždňa sa na 11 pódiách predstaví viac ako 200 účinkujúcich z celého sveta. Organizátori aj tento rok dokázali poskladať mimoriadne pestrý program, vďaka ktorému si na svoje prídu fanúšikovia všetkých žánrov.

Headlinerov a svetoznámych mien má Sziget festival veľa. Každé jedno meno v programe má však teraz – po potvrdení umelca, ktorý festival otvorí – obrovskú motiváciu vyrovnať sa svojim vystúpením tomuto človeku nízkeho vzrastu, ale obrovského talentu. Festival Sziget totiž hned' v utorok 9. augusta ponúkne koncert amerického multiinštrumentalistu menom Prince.

Prince Roger Nelson vydal svoj prvý album už v roku 1978. Odvtedy mu takmer každý rok vyšiel ďaľší. Po niektoré roky aj dva, či tri. V roku 2004 bol Prince uvedený do Rock&rollovej siene slávy, na svojom konte má desať platinových platní, sedem cien Grammy, jeden Zlatý glóbus a jedného Oscara.

V stredu 10. augusta ponúka festival Sziget možnosť zažiť jeden z mála tohtoročných festivalových koncertov Pulp, ale aj amerických indie-rockerov Interpol či Austrálčanov Empire of the Sun. V tanečnej aréne vás zasa bude baviť pionier elektronickej hudby a krstný otec minimal techna DJ Richie Hawtin.

Vo štvrtok vystúpia Chemical Brothers, ktorých živé koncerty, aj napriek špekuláciám o prednahratých scénach, nepochybne patria medzi tie najefektnejšie a najzábavnejšie na elektronickej scéne. Spolu s nimi sa vo štvrtok predstavia aj Kasabian, La Roux, Gotan Project a mnohí ďaľší.

Deň na to sa naskytne jedinečná príležitosť porovnať show "chemických bratov" s koncertom The Prodigy. Rockoví fanúšikovia si prídu na svoje na koncerte Skunk Anansie aj Deftones, hip-hoperov bude baviť Dizzee Rascal a fanúšikov elektroniky Trentemoller či Kode 9.

V sobotu si premiéru na najväčšom feste v regióne odkrútia Slováci Puding Pani Elvisovej. Voľný slot po zosnulej Amy Winehouse zaplnia 30 seconds to Mars. Pestrú ponuku sobotnej noci doplnia Kaiser Chiefs, Goran Bregovic Wedding and Funeral band, Hadouken, Buraka Som Sistema aj Kate Nash. Posledný deň festivalu urobia vrcholným Manic Street Preachers, Marina and the Diamonds, White Lies, Gogol Bordello, The National a Kid Cudi.

Pre takmer 400 000 Európanov sa Budapešť každé leto vďaka festivalu Sziget stáva na jeden týždeň hlavným mestom hudby. Mestom, ktoré hostí najväčší festival v strednej a východnej Európe.

Permanentky a denné vstupenky na Sziget 2011 vrátane CityPassu si môžete zakúpiť aj na Slovensku, najjednoduchšie online na www.tixy.sk.

Informácie o Szigete a súťaže:

Info o festivale - www.szigetfestival.sk
Predpredaj - www.tixy.sk
FB komunita Sziget Česko+Slovensko - www.facebook.com/SzigetCZSK
Veľká súťaž o 6 permanentiek aj s cestou: http://on.fb.me/SZIGET-Sutaz
Súťaž s Hudba.sk o jednu permanentku: http://www.facebook.com/hudba.sk/posts/131757853580761

Informácie pre Hudba.sk poskytol Marián Mitaš zastupujúci festival Sziget na Slovensku.

--
Foto: Sziget.hu