Britská hudobníčka PJ Harvey vystúpi 27. októbra v pražskej Lucerne, kde prestaví svoj zatiaľ posledný album Let England Shake (2011). Vstupenky na jej prvý koncert v Českej republike budú v predpredaji v sieti Ticketpro od 8. augusta za 1190 českých korún (v prepočte 48,99 eura).

Štyridsaťjedenročná speváčka, multiinštrumentalistka a skladateľka patrí k najvplyvnejším a najdôležitejším osobnostiam súčasnej rockovej hudby a alternatívneho pesničkárstva. Na svojich koncertoch často využíva prvky kabaretu a divadla a jej vystúpenia sú, rovnako ako jej albumy, vysoko cenené kritikmi aj fanúšikmi. Je známa aj svojími provokatívnymi textami, ktoré sa dotýkajú tém ako láska, viera, vojna, či sex. Časopis Rolling Stone ju už v roku 1992 označil za najlepšiu novú umelkyňu a pesničkárku, neskôr získala aj prestížnu Mercury Prize.

PJ Harvey, celým menom Polly Jean Harvey, sa už ako dieťa učila hrať na gitare a saxofóne. Jej rodičia boli veľkými fanúšikmi bluesovej hudby, okrem iných počúvali aj tvorbu Captaina Beefhearta, ktorá sa stala jednou z najväčších inšpirácií pre Pollynu vlastnú hudbu. Najprv pôsobila v kapele Automatic Dlamini, ktorú opustila v roku 1991. Následne vytvorila vlastnú formáciu, ktorú nazvala jednoducho PJ Harvey. Skupina debutovala albumom Dry (1992), po ktorom nasledovala nahrávka Rid Of Me (1993). V roku 1993 sa však táto skupina rozpadla a odvtedy PJ Harvey pôsobí ako sólová interpretka s hosťujúcimi hudobníkmi v štúdiu i na koncertoch.


PJ Harvey - Let England Shake (Live on Later? with Jools Holland, 2011)

Svoju prvú sólovku s názvom To Bring You My Love vydala v roku 1995 a hneď s ňou zaznamenala komerčný úspech. Nasledovali albumy Is This Desire? (1998), Stories From The City, Stories From The Sea (2000), Uh Huh Her (2004), White Chalk (2007) a spomínaná Let England Shake. Svoj najnovší album nahrávala v kostole z 19. storočia a ústrednými témami nahrávky sú Anglicko a vojna. Od osobného vyznania na predchádzajúcom albume White Chalk sa tak vydala cestou politického vyjadrenia a opäť dokázala šokovať.


PJ Harvey - Written on the Forehead (z albumu Let England Shake, 2011)

Avšak v pozitívnom zmysle - viacerí recenzenti označili nahrávku za jej najsilnejší album. Dôkazom je aj jej štvrtá nominácia na Mercury Prize. Spomedzi dvanástky interpretov pritom práve PJ Harvey patrí medzi najväčších favoritov na zisk prestížnej ceny. Toto ocenenie získala už aj za album Stories From The City, Stories From The Sea, ktorý bol inšpirovaný jej pobytom v New Yorku. Okrem toho bola sedemkrát nominovaná na BRIT Awards a päťkrát na Grammy.

Popri ôsmich sólových štúdiovkách má na svojom konte aj kompilácie 4-Track Demos (1993) a The Peel Sessions 1991 - 2004 (2006) a taktiež dva spoločné albumy s Johnom Parishom - Dance Hall at Louse Point (1996) a A Woman a Man Walked By (2009). Spolupracovala aj s ďalšími svetoznámymi hudobníkmi ako sú Nick Cave, Thom Yorke, Björk, Tricky, Sparklehorse, Josh Homme, Pascal Comelade alebo Mark Lanegan. Popri hudbe sa venuje aj výtvarnému umeniu, sochárstvu a písaniu prózy a poézie.


PJ Harvey - The Last Living Rose (z albumu Let England Shake, 2011)


PJ Harvey - In The Dark Places (z albumu Let England Shake, 2011)


PJ Harvey - When Under Ether (z albumu White Chalk, 2007)


PJ Harvey - A Place Called Home (z albumu Stories From The City, Stories From The Sea, 2000)


PJ Harvey - A Perfect Day Elise (z albumu Is This Desire?, 1998)


PJ Harvey - Down By The Water (z albumu To Bring You My Love, 1995)

Informácie a foto pre Hudba.sk a agentúru SITA poskytol Jiří Sedlák zo spoločnosti ArtsMarketing, ktorá zastupuje usporiadateľskú agentúru Charm Music.

--
Zdroj: SITA, ArtsMarketing.CZ, pm
Foto: ArtsMarketing.CZ