Štvrtý ročník úspešného projektu z autorského pera Lucie Lužinskej a Borisa Čellára Jazz ide do školy tento rok opäť otvorí svoje hľadisko školám, študentom a všetkým milovníkom jazzu. Záujemcovia o jedinečný výchovný koncert sa tentokrát môžu tešiť na amerického jazzmana Howarda Curtisa, ktorý bude hosťovať na všetkých koncertoch.

Úspešný projekt približuje mladým ľudom jazzovú hudbu interaktívnou formou. Každý koncert bude preto jedinečný a tvorivý ako samotný jazz. Už tradične sa aj diváci zapoja do jeho priebehu. Okrem Lucie Lužinskej a Borisa Čellára vystúpi opäť aj vlaňajší hosť Gregor Ftičar zo Slovinska (piano). Do projektu sa tentokrát zapojí aj Thomas Howard Curtis – Američan, ktorý ma za sebou 25-ročnú kariéru jazzového bubeníka a multiperkusionistu a pôsobí ako pedagóg na Kunstuninversität v Grazi.

Stredoškoláci i ostatní hostia, ktorí sa zúčastnia koncertov, môžu očakávať zážitok ako na vrcholných jazzových podujatiach. Hudobníci predvedú ako je možné spájať jednotlivé prvky hudobných žánrov a že to, čo je v súčasnej populárnej hudbe moderné, má svoju históriu pevne zakorenenú v jazze.

Projekt pred rokom úspešne expandoval aj do virtuálneho sveta vo forme e-learningovej aplikácie, ktorá skúšala cit pre hudobné ladenie aj vedomosti u širokej verejnosti. Na oficiálnom webe projektu www.jazz.sk bude prebiehať aj tento rok a absolvovať ho môže každý, nielen stredoškoláci. Vynovená online hra sa spustí deň po poslednom koncerte, teda 19. októbra 2011. Najšikovnejší absolventi e-learningu získajú zaujímavé hudobné ceny.

V školskom roku 2011/2012 sa edukačné koncerty uskutočnia v nasledujúcich mestách:

10. 10. - Banská Bystrica
11. 10. - Žilina
13. 10. - Bratislava
17. 10. - Trnava
18. 10. - Komárno

Školy a triedy sa na jednotlivé koncerty môžu prihlásiť prostredníctvom kontaktného formulára na www.jazz.sk alebo prostredníctvom mailu na press@jazz.sk. Účasť školských kolektívov je, vďaka podpore partnerov projektu, zdarma. Hlavným partnerom je opäť Slovenská sporiteľňa.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Zuzana Beňová, PR manažérka projektu.

--
Foto: archív JIDŠ