Mŕtvola v jazere, kameň v rukách vraha, obrovský had a krkavec na brehu. To je v skratke nový videoklip dvojice Miro Jaroš a Dominika Mirgová, ktorý mnohým určite niečo pripomína. Je totiž inšpirovaný kultovým videoklipom Where The Wild Roses Grow Nicka Cavea a Kylie Minogue, s ktorým má spoločnú predlohu: "shakespearovský" obraz Ophelia, ktorý v polovici 19. storočia namaľoval britský maliar John Everett Millais.

Ani samotná pieseň s názvom Na pokraji síl nie je originálom. Napísal ju Idan Raichel a v Izraeli sa pod názvom Mi'ma'amakim po vydaní v roku 2005 stala jedným z najväčších hitov "nultej" dekády. Obe verzie piesne zazneli súčasne na nedávnom koncerte na bratislavskej Novej scéne (reportáž+foto), kde si aj Jaroš s Mirgovou za svoj výkon spoločne s hudobníkmi z kapely The Idan Raichel Project vyslúžili standing ovation.

Poetický a záhadný videoklip Na pokraji síl má tragický koniec. Miro v ňom nájde Dominiku mŕtvu v jazere a vynesie ju na breh. Všetko nasvedčuje tomu, že ju zavraždil práve on. Klip je však natočený tak, aby nebol jasný vinník. "Možno som vrahom ja a možno nie. Úmyselne sme rozlúštenie tejto záhady nechali na ľuďoch," uviedol Jaroš a dodal, že vo videoklipe možno nájsť niekoľko indícií a odkazov, ktoré by divákom mohli napovedať, ako to naozaj bolo.


Miro Jaroš a Dominika Mirgová - Na pokraji síl

"Skladba Na pokraji síl má tragický dej. Inšpiroval ma preto obraz Ophelia od Millaisa, podľa ktorého natočili klip aj Nick Cave a Kylie Minogue. S režisérom Mišom Kováčom sme sa dohodli, že príbeh znova oživíme. Nakrúcali sme jeden deň v botanickej záhrade, pri jazere, aj v ňom," vysvetľuje pôvod námetu Miro Jaroš. Do priestorov bratislavskej Botanickej záhrady UK si dal priviesť aj obrovského hada, sovu, či krkavca, na ktorých účinkovaní vo videu trval. "Manažér ma presviedčal, že je to zbytočné a že je komplikované priniesť na nakrúcanie živé zvieratá, no ja som bol rozhodnutý, že tam musia byť. Chcel som ešte aj srnku, no od toho sme nakoniec upustili. Možno nabudúce," dodal spevák s úsmevom.

Vznik videoklipu komplikovalo nielen účinkovanie zvierat, ale aj nakrúcanie v jazierku. "Ležala som vo vode niekoľko hodín, bola mi strašná zima. Niekoľkokrát ma ďobol krkavec, raz pridusil had a v noci štípali komáre. Určite to však stálo za to," pochvaľuje si spoluprácu Dominika Mirgová. Tá pri nakrúcaní vystriedala dva outfity, ktoré pre túto príležitosť vytvorili dizajnéri Petra Poórová a Róbert Bartolen.

Skladba Na pokraji síl je piatym Jarošovým singlom z minuloročného albumu Tráva musí rásť. Je to už jeho druhá prerábka piesne z pera Idana Raichela - slovenský spevák s izraelskou hviezdou už v minulosti spolupracoval na skladbe Na dne mora, ktorá sa stala veľkým hitom. Skladba sa v najbližších dňoch objaví v rádiách a Jaroš k nemu vydáva aj maxi singel s desiatimi rôznymi verziami.


Na pokraji síl - making of


The Idan Raichel Project - Mi'ma'amakim


Nick Cave & Kylie Minogue - Where The Wild Roses Grow

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva EMI.

--
Zdroj: SITA
Foto: EMI