Britská hviezda Adele, ktorej druhý album 21 je suverénne najpredávanejšou nahrávkou roka, zverejnila videoklip k nemenej úspešnému singlu Someone Like You. Pieseň vyšla ešte v januári a počas roka sa stala Number 1 singlom vo Veľkej Británii, USA, Írsku, Taliansku, Austrálii i na Novom Zélande. Už za prvý polrok od vydania si singel kúpilo milión fanúšikov v Británii, čo sa nepodarilo žiadnej inej piesni za posledných desať rokov. Po nasadení do rádií v USA si skladbu legálne stiahlo viac než milión Američanov. Na videoklip je najvyšší čas...

Inšpiráciou pre skladbu, ktorú Adele napísala spoločne s multiinštrumentalistom Danom Wilsonom, bol ukončený vzťah mladej speváčky. V texte sa vyrovnáva so stratou lásky a svojmu bývalému praje len to najlepšie. Klasická téma popových slaďákov, no Adele ju len za doprovodu klavíra podáva tak presvedčivo, že neomrzí ani po viacnásobnom vypočutí.

Dvadsaťtriročná Londýnčanka je celkovo výnimočným zjavom na súčasnej hudobnej scéne. Predáva milióny albumov aj bez dokonalej postavy či kŕmenia bulváru škandálmi - len vďaka svojmu hlasu. Ten navyše oceňujú nielen fanúšikovia, ale aj kritici. Vo svojom novom klipe ani na chvíľu z tohto svojho daru neodpútava pozornosť. Melancholické čiernobiele zábery, v ktorých sa Adele prechádza Parížom, sú len vkusnou kulisou k silnej piesni, ktorej nič viac netreba. Ide totiž o jeden z mála súčasných popových výtvorov, ktorý ide skutočne zo srdca.


Adele - Someone Like You

--
Text: Patrik Marflák
Foto: Youtube.com