Spolupráca anglického producenta Marka Ronsona a amerického speváka Bruna Marsa z roku 2014 patrí k najväčším hitom tejto dekády. Vlani bol vôbec najpredávanejšou skladbou celého roka vo Veľkej Británii, o jeho mimoriadnej popularite však svedčí aj nespočetné množstvo coververzií.

Mark Ronson sa preto rozhodol nahrať špeciálnu novú verziu piesne, aby vzdal hold hudobným nadšencom prezentujúcim svoj talent na internete, a urobil to veľmi lišiacky. Vybral si šiestich talentovaných hudobníkov, ktorí nahrali svoje amatérske coververzie na Youtube, a pozval ich prostredníctvom svojho tímu do legendárnych štúdií Abbey Road tak, aby si mysleli, že ide o nahratie piesne pre dokument o jeho tvorbe.

Anna Shields (spev), Blair Crichton (gitara), John Atkins (ukulele), The Ayoub Sisters (violončelo a husle) a Ross Campbell (gitara) tak boli veľmi prekvapení, keď sa medzi nimi v štúdiu objavil samotný autor a producent ich obľúbenej skladby a prezradil im, že si ich sám vybral, aby s ním nahrali novú verziu globálneho hitu.

"Bolo úžasné dať dokopy šesť jedinečných talentov a produkovať novú coververziu mojej skladby. Je pre mňa veľká česť, že takto talentovaní ľudia sa zaujímajú o moju tvorbu a práca s nimi sa mi skutočne páčila. Podelili sa o naozaj dobrú energiu a vytvorili sme tak niečo špeciálne. Po prvý raz som produkoval prerábku jednej z mojich piesní a naozaj som si to užil," vyjadril sa Ronson.

Nová verzia Uptown Funk v podaní Youtuberov:


Pohľad do zákulisia novej oficiálnej coververzie:


Nahratie skladby sa realizovalo v rámci kampane #PricelessSurprises spoločnosti MasterCard, ktorá je hlavným partnerom najväčších britských hudobných cien BRIT Awards. Projekt postavený na "neoceniteľných prekvapeniach" v hlavných úlohách s hudobnými hviezdami bude mať aj podobu neohlásených koncertov na rôznych miestach Veľkej Británie. Okrem Marka Ronsona by na nich mal vystúpiť ešte jeden zatiaľ utajený interpret.

Uptown Funk je prvým singlom z producentovho štvrtého albumu Uptown Special (2015). Skladba dobyla niekoľko singlových rebríčkov vrátane amerického Billboard Hot 100 a UK Chartu. V súčasnosti ja nominovaná na dve ceny Grammy a už minulý rok jej tvorcovia získali BRIT Award v kategórii Britský singel.

Mark Ronson začínal ako dídžej v New Yorku. V roku 2003 vydal debutový album Here Comes The Fuzz, po ktorom nasledovali nahrávky Version (2007), Record Collection (2010) a spomínaná Uptown Special. Na konte má tri ceny Grammy, pričom všetky získal v roku 2008. Vyslúžil si ich ako Producent roka a tiež za produkciu albumu Back To Black (2006) speváčky Amy Winehouse a skladby Rehab, ktorá pochádza z tejto štúdiovky. Počas kariéry spolupracoval aj s mnohými ďalšími interpretmi, akými sú Sean Paul, Macy Gray, Christina Aguilera, Robbie Williams, Adele, Duran Duran, Lily Allen či Paul McCartney.

Text: Hudba.sk + SITA (Digitalspy.com, Nme.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Mark Ronson