Spevák slovenskej kapely Aya Boris Lettrich oslávi 50. narodeniny na špeciálnom podujatí s názvom "Borisovi, aj Ty, Aya!", ktoré preňho usporiadali jeho spoluhráči. Mário Tománek, Michal Bukviš, Rado Pažej a Stano Vandlík odohrajú na počesť lídra skupiny akustický koncert, na ktorý ako hostí pozvali zvučné mená slovenskej scény.

Frontman kapely Aya, ktorá je na scéne už 22 rokov, tentokrát nebude súčasťou kapely na pódiu, ale v prvom rade v hľadisku ako divák. "Hlavný spev si zoberie na starosť basgitarista Miško Bukviš. A ja so Stanom (Vandlíkom - klávesy, pozn. red.) mu budeme vokálmi výdatne pomáhať," hovorí gitarista Mário Tománek. Okrem spomenutých v kapele hrá aj bubeník Rado Pažej.

Oslava spevákovho jubilea sa uskutoční 3. marca v domácom prostredí kapely - v koncertnej sále miestneho konzervatória v Žiline. Spolu so skupinou Aya zahrajú oslávencovi aj spevák Tomáš Bezdeda, kapela Arzén a ďaľší hostia. Spoluhráči pripravili pre Lettricha aj špeciálne prekvapenie, ktoré sa dozvie až na oslave. "Pozvánky budeme posielať aj ľuďom, ktorí mali s kapelou za tie roky niečo spoločné: producenti, fotografi, režiséri, novinári, zvukári, ľudia z rádií a TV, sponzori. Máme aj unikátnu gratulantku, jej meno sa Boris aj diváci dozvedia až priamo na koncerte," dodáva Tománek.

Špeciálny akustický koncert si môžu fanúšikovia vychutnať zdarma. Narodeninová oslava v žilinskom konzervatóriu sa uskutoční v pondelok 3. marca o 18:00.


Z prvej skúšky do nemocnice

Boris Lettrich si pri príležitosti blížiacich sa narodenín zaspomínal aj na začiatky kapely Aya. "Na prvej skúške sa rozhodol môj ľadvinový kameň vyraziť na cesty a ja som namiesto skúšky som skončil v nemocnici. Patrím k bežným mužom, pre ktorých je aj nádcha smrteľnou chorobou, tak som si vytrpel neskutočné peklo. Kameň si dodnes na pamiatku nosím v sebe. Dnes už viem, že už vtedy nám niekto naznačoval, že v prípade našej kapely bude všetko ťažký pôrod," hovorí s úsmevom.

Kapela Aya sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 1992, kedy nahrali singel Baby kakavové. O rok neskôr vydali debutový album s názvom Aj ty, AYA!?, z ktorého pochádza aj najväčší hit skupiny - Malý princ. Nasledovali nahrávky Jé Jé Yéé (1997), Try (2000), 04:10 (2003) a Ale ye nám dobre (2007).

V roku 2011 formácia vydala výberovku 20 rokov v zayatí, na ktorej sa podieľali aj Zuzana Smatanová, Peter Cmorik, Vašo Patejdl, Ján Kuric, Miroslava Partlová či spomínaný Tomáš Bezdeda. Skupina nedávno zverejnila singel O Tebe, ktorý je predzvesťou pripravovaného albumu.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený redakciou.

Foto: Peter Čákovský

Súvisiaci interpreti: Aya