Česká speváčka Marta Kubišová oznámila, že na budúci rok na jeseň plánuje ukončiť kariéru. Sedemdesiattriročná interpretka, ktorá mala vlani v novembri infarkt, to prezradila v rozhovore pre český denník Aha! s tým, že jej posledným počinom má byť program Poslední recitál v pražskom Divadle Ungelt.

"Marta Kubišová sa rozhodla, že v sedemdesiatpäťke ukončí svoju spevácku kariéru. Je nám to veľmi ľúto, ale nezostáva nám než rešpektovať jej rozhodnutie. Tým skôr, že rozhodnutia v jej živote bývajú uvážené a definitívne. Toto je jej naozaj posledný recitál,“ potvrdil pre Aha! riaditeľ Divadla Ungelt Milan Hein. "Rozhodla som sa už skôr a zdravotný problém, ktorý ma postihol, k tomu iba prispel," vyhlásila Kubišová.

Spevácku kariéru začínala s tanečnou skupinou. V roku 1962 sa dostala v súťaži Hľadáme nové talenty až do finále. V 60. rokoch pôsobila v pražskom divadle Rokoko, neskôr spolu s Helenou Vondráčkovou a Václavom Neckářom v triu Golden Kids. Je trojnásobnou víťazkou ankety Zlatý slávik.

V roku 1970 jej zakázali umeleckú činnosť, v období 1981 až 1989 pracovala vo Výstavbe sídlisk. Pôsobila tiež ako hovorkyňa Charty 77. Od revolúcie opäť spieva. Jej najznámejšou skladbou je Modlitba pro Martu, ktorá sa stala symbolom odporu proti vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR v roku 1968. Vydala albumy ako Songy a balady (1969), Lampa (1990), Řeka vůní (1995), Bůh ví (1996), Příběh (2004) či Vítej, lásko (2005).


Zdroj: SITA (Ahaonline.cz, archív)
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Súvisiaci interpreti: Marta Kubišová