Piata edícia Uprisingu nesie so sebou zástup hviezd reggae music, dubu, hip-hopu aj elektronických beatov. S ohlasovaním headlinerov však ešte organizátori nekončia, jeden z najväčších tromfov prezradili fanúšikom v stredu večer. Je ním legendárny Anthony B, populárny predstaviteľ novodobého roots reggae.

Ďalšia reggae ikona z Jamajky

Anthony B patrí v kolíske reggae medzi rovnako zvučné mená ako skôr potvrdení Max Romeo a Lee Scratch Perry. Každý kto mal tú česť vidieť jeho vystúpenie naživo, dá určite za pravdu, že jeho energické shows sú vrcholom všetkých festivalov.

Hudobník, vlastným menom Keith Blair, sa narodil v roku 1976 v Clark’s Town na Jamajke. Pochádza z hlboko veriacej rodiny a jeho cesty ho v mladom veku priviedli k rastafariánskej viere a k reggae. Inšpiráciou mu bol Bob Marley, ale hlavne Peter Tosh, ktorý výrazne ovplyvnil jeho tvorbu. Počuť to v jeho hlase i v jeho revolučnom postoji.

Anthony B - Good Life (live - Reggae on the River, 2004)

Už počas štúdia pôsobil ako dídžej v lokálnom soundsystéme Shaggy Hi-Power. Tu stretol aj vplyvných reggae interpretov a naštartoval svoju hviezdnu kariéru. Dokopy vydal 26 albumov a množstvo kompilácií. Spolupracoval na nich takmer so všetkými významnými reggae umelcami ale aj s hviezdami hip-hopu ako sú Wyclef Jean, Snoop Dogg či Bone Crusher.

Jeho aktuálny album z tohto roku nesie názov Freedom Fighter a kus z neho určite predstaví aj na svojom premiérovom vystúpení na Uprisingu. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na jeho hymny World A Music, Police, Good Life, Raid The Barn, More Love, Fire Pon Rome, Damage, Bad From Long Time či smash hit Waterpumpee, ktorý nahral so známou nemeckou reggae kapelou Seeed.

Seeed feat. Anthony B - Waterpumpee

Konečne! Deadly Hunta s albumom a premiéra Polemicu

Organizátori Uprising Reggae festivalu, ktorý sa uskutoční 24. a 25. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch, tento týždeň okrem vzácneho jamajského hosťa potvrdili aj dve mená, ktoré sú na festivale viac než vítané. Raper Deadly Hunta z Veľkej Británie sa naň vracia pravidelne, naopak, slovenská ska kapela Polemic si zahrá na najväčšom reggae festivale v okolí po prvýkrát.

Deadly Hunta, ktorý sa na Uprisingu predstavil už v rokoch 2009 a 2010, vo svojej tvorbe kombinuje reggae, dancehall, hip-hop, grime i drum'n'bass. Medzi jeho najznámejšie skladby patria Talk Out Loud, It’s A Phenomenon, Yes I Will alebo Ganja Man. Napriek tomu, že už niekoľko rokov aktívne koncertuje po celej Európe, až koncom minulého roka vydal svoj debutový album Speak My Mind, ktorý príde predstaviť aj do Bratislavy.

Deadly Hunta - Talk Out Loud

Premiérové vystúpenie Polemicu je naplánované na piatok 24. augusta. "Po piatich rokoch sa nám podarilo trafiť dátum, kedy táto kapela nedovolenkuje a môže tak premiérovo odohrať na Uprisingu. Naše pozvanie prijali Polemic!" uviedli organizátori začiatkom týždňa na Facebook stránke festivalu.

Domáca stálica jamajských rytmov má na svojom konte štúdiovky Do Ska (1997), Yah Man (1999), Gangsterska (2000), Nelám Si S Tým Hlavu (2002), Nenudin (2005) a Horúce Časy (2010). K ich najväčším hitom patria piesne Komplikovaná, Ona je taká, Slnko v sieti, Do Ska alebo Ja som to vedel.

Zverejnení interpreti Uprising Reggae Festivalu 2012:

Anthony B (JAM), Lee Scratch Perry (JAM), Max Romeo (JAM), Tarrus Riley (JAM), Irie Révoltés (DE/FR), Delinquent Habits (USA), Dj Vadim & Yarah Bravo (RUS-SWE /UK), Etana (JAM), Raging Fyah (JAM), Ras Zacharri (JAM), Steppa Style (RUS), Yt (UK), Damalistik / Roots Survival (FR), Mungo's Hifi (UK), Soom T (UK), Top Cat (UK), Tenor Fly (UK), Zion Train (UK), Deadly Hunta (UK), Polemic (SK).

Vstupenky na festival sú v predpredaji v sieti Ticketportal za 27 eur, pričom táto cena platí do 28. júna. Potom stúpne na 30 eur. 

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu. Viac na www.uprising.sk a www.fb.com/uprisingreggaefestival.

Súvisiaci interpreti: Polemic