Najúspešnejšia speváčka slovenskej populárnej hudby Marika Gombitová pripravila pre svojich priaznivcov veľkú novinku. Po dlhých rokoch čakania prichádza s novou autorskou skladbou, ktorá okamžite zaujala výnimočné miesto v jej repertoári. Pieseň Fantóm srdca spája retro atmosféru s moderným zvukom. Ten má vďaka mixu a masteringu v legendárnych londýnskych štúdiách Abbey Road.

Ako interpretka sa Marika Gombitová po dlhej odmlke predstavila naposledy v roku 2015, kedy pre filmovú rozprávku  Sedem zhavranelých bratov naspievala pieseň Ten príbeh za náš sen stál. Jej autormi boli Vašo Patejdl (hudba) a Kamil Peteraj (text). S druhým menovaným sa spojila aj tentokrát, no hudbu zložila sama, prvýkrát od skladby Prosba z roku 2000.

Pesničku Fantóm srdca najskôr fanúšikom predstavila naživo. V januári ju spievala na vypredaných koncertoch v O2 aréne v Prahe, kde zaznela aj jej ďalšia nová pieseň Stúpanie. V marci potom Fantóma predstavila aj televíznym divákom počas galavečera prestížnych cien Krištáľové krídlo, kde si prevzala Mimoriadnu cenu. Dnes ráno konečne vyšla aj štúdiová verzia skladby, ktorú nájdete na všetkých streamovacích službách. A spolu s ňou vychádza aj videoklip v umeleckom, divadelno-baletnom štýle.

Fanúšikom ďakuje za vernosť a trpezlivosť

Marika Gombitová sa od svojich začiatkov v skupine Modus v roku 1976 postupne sa stala rešpektovanou speváčkou s výnimočným postavením na hudobnej scéne. Preto si pri tvorbe nových piesní uvedomuje, že svojich fanúšikov, ktorí dlho čakali na jej novú autorskú skladbu, nemohla sklamať.

"Hudba je môj život. Aj keď sa môže zdať, že to bolo inak, naozaj som dlho a veľmi túžila po tom, aby som mojim fanúšikom opäť mohla prezentovať moju novú tvorbu. Od predchádzajúcej autorskej skladby Prosba už ubehol dlhý čas a ja môjmu publiku zo srdca ďakujem, že mi je nielen verné, ale že je aj také trpezlivé. Zároveň som nesmierne rada, že nadišiel správny čas naplniť očakávania a predstaviť moju novú skladbu Fantóm srdca," prezradila speváčka a skladateľka.

"Túto pesničku sme s Marikou mali v hlave posledných pár rokov a som naozaj rád, že teraz prišiel ten správny čas a že sa Fantóm srdca dostáva aj k poslucháčom. A ja verím a dúfam, že si s Marikou ešte urobíme radosť aj ďalšími novými pesničkami," prezradil Kamil Peteraj, pre ktorého ide o návrat k autorskej spolupráci s Marikou Gombitovou po dlhých tridsiatich rokoch. Ich spoločné pesničky totiž naposledy vznikli v roku 1994 pre zatiaľ posledný speváčkin štúdiový album Zostaň.

Ako pieseň vznikala? "Rovnako ako ku každej mojej skladbe, aj k tejto som pristupovala s obrovským rešpektom. Výsledná podoba Fantóma srdca vznikla spojením viacerých hudobných nápadov. Vo finále ju Kamil Peteraj ako vždy skvelo otextoval. Chcela som, aby v nej bolo poznať môj autorský rukopis, avšak zároveň som jej túžila dodať moderný sound, a preto som sa veľmi potešila, že konečná podoba piesne sa mixovala v prestížnych londýnskych štúdiách Abbey Road," dodáva Marika Gombitová, ktorá sa tak po návrate na koncertné pódiá definitívne vracia na scénu aj s novou tvorbou.

Pozrite si vystúpenie na galavečere Krištáľové krídlo:

Úzka spolupráca s tvorcom videoklipu

Autorom videoklipu je 3D animátor Martin Vierik, s ktorým speváčka spolupracovala aj počas spomínaných pražských koncertov v O2 aréne. Jednotlivé inovatívne projekcie z oboch vystúpení si získali uznanie nielen fanúšikov, ale aj hudobných publicistov.

"Spolupráca s Marikou je naozaj výnimočná a skvelá. Hneď po koncertoch, na ktoré sme s Filipom Krekáčom pripravovali projekcie, Marika vyslovila želanie spolupracovať s nami aj v budúcnosti. A tak ma veľmi potešilo, keď mi zverila tvorbu videoklipu k skladbe Fantóm srdca. Keďže ide o modernú skladbu, zvolil som hranú 3D formu. Počas celého procesu sme s Marikou úzko spolupracovali a absolvovali niekoľko konzultácií, aby výsledný videoklip dokonale vystihol jej predstavu," povedal Martin Vierik.

Druhú novinku Stúpanie plánuje vydať už na jeseň

Marika Gombitová vydala počas svojej doterajšej kariéry deväť štúdiových albumov a množstvo kompilácií. Je držiteľkou niekoľkých prestížnych ocenení – Žena 21. storočia, Slovenka roka, Mimoriadna cena Krištáľového krídla a mnohých ďalších. Dosiaľ je jedinou ženou, ktorej ako autorke pesničiek udelili Mimoriadnu cenu SOZA. Spolu naspievala 237 skladieb, z toho pri 66 je autorkou hudby.

Ako však 67-ročná speváčka vidí svoju hudobnú budúcnosť? "Nerada dávam plané sľuby, avšak ak všetko dobre dopadne, v lete by som mala v štúdiu naspievať moju druhú autorskú novinku – pieseň Stúpanie, ktorá mala tiež koncertnú premiéru vo vynikajúcej atmosfére v pražskej O2 aréne. Následne by som ju na jeseň chcela opäť odprezentovať v éteri," prezradila o svojich najbližších plánoch.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Rado Mešša. Správu sme upravili a doplnili. Novinky Mariky Gombitovej môžete sledovať na jej profiloch na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.