Swingový a jazzový umelec podľahol ťažkému boju s Alzheimerovou chorobou v piatok ráno v New Yorku. Ochorenie mu bolo diagnostikované v roku 2016, no verejne o ňom prehovoril až od roku 2021, kedy oficiálne ukončil svoj koncertnú činnosť. Legendárny spevák zomrel vo veku 96 rokov.

Zástupca spoločnosti Bennett potvrdil jeho smrť vo vyhlásení slovami: "Tony Bennett, narodený ako Anthony Dominick Benedetto v Astoria, Queens 3. augusta 1926, zomrel vo svojom rodnom meste New York City vo veku 96 rokov."

Svoj prvý album Why of You vydal Tony Bennett v roku 1952. V každom nasledujúcom desaťročí svojho života sa dostal do albumového rebríčka v Amerike. Jeho najznámejším hitom je pieseň I Left My Heart z roku 1962. Počas svojej kariéry získal neuveriteľných 20 cien Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo v roku 2001.

Vydal viac ako 70 albumov, z ktorých predal viac ako 50 miliónov kópií po celom svete. A to nie je všetko. Znovuobjavenú popularitu mu priniesla spolupráca so speváčkou Lady Gaga. "Veľa ľudí nevie, že Lady Gaga je fenomenálna jazzová speváčka. Poviem vám, že som doteraz nestretol nikoho, kto by mal viac talentu, ako táto dáma," vyjadril sa v tom čase pochvalne jazzový veterán na adresu Lady Gaga.

Dva albumy, ktoré stihla dvojica nahrať, sa postarali o prepísanie dvoch svetových rekordov. Ten prvý sa týkal ukážkového úspechu prvého spoločného albumu Cheek to Cheek z roku 2014, ktorý spravil z Benetta rekordéra. Stal sa najstarším žijúcim umelcom, ktorého album debutoval v americkom rebríčku Billboard na prvom mieste, čím vo veku 88 rokov prekonal sám seba. Druhý album Love for Sale z roku 2021 mu priniesol rekord z pozície najstaršieho žijúceho umelca vydávajúceho nový materiál.

Po viac ako ôsmych desaťročiach v hudobnom priemysle bol Tony Bennett nútený svoju aktívnu koncertnú činnosť v roku 2021 ukončiť. Oboznámil verejnosť so svojím zdravotným stavom, ktorý vylučoval ďalšie koncertné turné. Ochorenie v tom čase ovplyvňovalo spevákovu pamäť a schopnosť rozpoznávať predmety každodennej potreby.

Autorka: Miroslava Rabčanová