Už tento piatok vypukne na Zlatých pieskoch najväčšia oslava jamajskej kultúry široko ďaleko - svoje brány už po šiestykrát otvorí Uprising Reggae Festival. Podujatie, ktoré sa zaradilo medzi tie najzaujímavejšie svojho druhu v strednej Európe, každoročne priláka okrem tisícov Slovákov aj zástupy hudobných fanúšikov z okolitých krajín.

Tento rok sa organizátorom festivalu podarilo splniť sen a želanie mnohých fanúšikov a priviesť jedno z najžiadanejších mien. Na Uprising príde jamajský hitmaker, spevák, muzikant a herec Ky-Mani Marley. Slovensko tak bude mať možnosť po prvýkrát spoznať tohto charizmatického hudobníka, ktorý je synom legendy a kráľa reggae Boba Marleyho. 

Dôvodov, prečo sa vybrať práve na Uprising, je však omnoho viac. Na hlavnom pódiu sa predstavia mená ako Busy Signal, ktorý je jednou z najväčších hviezd súčasného reggae-dancehallu, žijúce legendy a predstavitelia roots reggae Israel Vibration, Capleton, veteráni Macka B a Mad Professor, či vychádzajúca hviezda z Jamajky Protoje. Svoju našľapanú show na Uprisingu opäť rozbalí francúzska kapela Dub Incorporation a premiérové vystúpenie bude mať talianska skupina Mellow Mood. Najväčší bratislavský festival však nie je len o hudbe Karibiku - medzi vrcholy programu hlavného pódia budú jednoznačne patriť aj americké legendy undergroundového hip-hopu The Pharcyde a šialená tanečná senzácia z Portugalska Buraka Som Sistema v plnej live zostave. 

Okrem hlavného pódia ponúka Uprising pestrý program aj na ďalších troch stageoch. Tu si na svoje prídu fanúšikovia dancehallu, hip-hopu, dubu, dubstepu, drum&bassu, elektro-swingu, ska alebo world music. Okrem iných sa predstavia napríklad drum&bassová legenda Benny Page, dancehall ikona Million Stylez, Rocky Leon so svojou populárnou one-man show, rezidenti Uprisingu Mungo's HiFi, legendy britskej soundsystémovej kultúry Channel One Sound SystemTrojan Sound System, reprezentanti rootstepu Radikal Guru & Cian Finn, jeden z najväčších nových reggae objavov Randy Valentine a nastupujúca generácia reggae rebelov z Jamajky Kabaka PyramidIba Mahr. Popri zahraničných intepretoch sa predstaví aj prierez česko-slovenskej reggae, hip-hopovej aj elektronickej scény, ako napr. PSH, Delik, AMO & Band, Medial Banana či Ear Drum Kru

Festival tento rok prináša aj niekoľko nehudobných noviniek. V programe sa po prvý raz objavilo divadlo, konkrétne pohybová komédia. Dobrou správou pre cezpoľných fanúšikov, ktorí sa rozhodnú v areáli festivalu stanovať, je druhé stanové mestečko, ktoré je zároveň autocampingom. Okrem štyroch hudobných pódií nájdete v hlavnom areáli festivalu aj cinema zónu, množstvo workshopov a atrakcií ako zápasy v bahne, futbal, bungee jumping, ranná jóga, graffiti, streetart, slackline a iné. Návštevníci oceňujú aj možnosť kombinovať koncerty s kúpaním či vodnými športmi na jazere Zlaté piesky. 

Brány festivalu sa pre návštevníkov otvoria už v piatok o 12:00, program hlavné pódia začne už o dve hodiny neskôr koncertom bubeníckeho orchestra Batatimba. Podrobný program a viac informácií o Uprising reggae festivale nájdete na www.uprising.sk.  


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka Uprising Reggae Festivalu.

Súvisiaci interpreti: Ky-Mani Marley