Rozhlas a televízia Slovenska uvedie dnes o 20:10 prvú časť tretej série hudobno-zábavného programu Legendy popu, ktorá bude venovaná skupine Lojzo. Šou venovaná hviezdam, ktorým podľa tvorcov "čas neubral na lesku a sláve a ich piesne si spieva niekoľko generácií", sa na televízne obrazovky vracia po vyše polročnej pauze.

Skupina Lojzo (Ľudový orchester jednoduchej zábavy obyvateľstva) vznikla v septembri 1982 z podnetu nadšencov, ktorí chceli hrať jednoduchú a nenáročnú hudbu, zachytávajúcu typickú bratislavskú atmosféru. Skupina hľadala inšpiráciu v hudobnej tradícii z obdobia na prelome 19. a 20. storočia, v tzv. "dlažbovom folku", aký vtedy hrali jarmočné kapely. K tradičným rytmom ako je tango, polka, či valčík skupina postupne pridávala aj modernejšie hudobné vplyvy.

Humorné texty, obsahujúce satiru a recesiu, dopĺňala skupina autoštylizáciou v teplákovom "kroji". Počas celej svojej existencie je Lojzo štatutárne amatérskou kapelou, ale s profesionálnym prejavom a výkonmi. Potvrdzujú to aj "presahy" skupiny do sféry populárnej hudby, dôkazom čoho je napríklad obrovský úspech piesne Že mi je ľúto, ktorá vznikla v spolupráci so skupinou Elán alebo Každý deň budú vraj Vianoce s Meky Žbirkom. Počas svojej existencie odohrala skupina viac než 2 000 koncertov (hrali aj vo Vietname, Austrálii či Španielsku) a predala viac ako 300 000 nosičov.

Kapela tento rok oslavuje 30 rokov od svojho vzniku, avšak už niekoľko rokov pôsobí na periférii slovenskej scény, nakoľko po smrti zakladajúceho člena Jána Brzáča (2002) zomrel v roku 2006 aj spevák, líder a mediálne najznámejšia tvár kapely Marián Kochanský. Na základe jeho pamätnej vety, že skupina Lojzo neprestane hrať, ale "postupne vymrie ako mamuty", sa zostávajúci členovia rozhodli príležitostne vystupovať ďalej. Kapela v súčasnosti pôsobí v zložení František Mikurčík (spev a kontrabas), Jozef Ciller (spev a husle), Tomáš Fabor (Ozembuch), Jozef Štalmašek (spev a gitara), Marián Veselský (spev a harmonika), Tibor Čech (spev a gitara).

Lojzo - Učiteľka chémie

Hity odspievajú Adamec, Čekovský, Kuly či Koščová

Diváci sa dnes môžu tešiť na hity skupiny Lojzo ako Učiteľka chémie v podaní Lukáša Adamca, Marián Čekovský zaspieva Anča, si drahá ako Volvo, Kuly z Desmodu Že mi je ľúto, Katka Koščová odspieva Každý deň budú vraj Vianoce, skladbu Toreádor Karol Samo Tomeček, Otto Kolmann a Kochansky band vystúpia s piesňou My nie sme Taliani a Funny Fellows zahrajú pieseň Vincentka van Goghová. Programom bude sprevádzať dvojica Milan Zimnýkoval a Kristína Farkašová, glosátormi budú Milan Lasica, Marcel Forgáč a členovia skupiny Lojzo Tomáš Fabor a František Mikurčík.

V novej sérii okrem skupiny Lojzo vzdá televízia hold aj Jane Kocianovej, Vidieku, Petrovi Lipovi, Hane Zagorovej, Jiřímu Kornovi, Michalovi Davidovi, Václavovi Neckářovi, Helene Vondráčkovej, Waldemarovi Matuškovi, Jarovi Filipovi a priestor dostanú tiež najväčšie vianočné hity. Prvý novembrový piatok bude venovaný hneď niekoľkým umelcom, ktorí už žiadnu ďalšiu pieseň nenaspievajú. Spomínať sa bude na Zoru Kolínsku, Evu Kostolányiovú či Michala Dočolomanského.

Pre fanúšikov tvorcovia programu vytvorili aj špeciálnu podstránku na webstránke Legendypopu.stv.sk, na ktorej nájdu množstvo rozhovorov, profily legiend či súťaže o voľné vstupenky na priamy prenos alebo stretnutia s interpretmi.

Rozpis tretej série šou Legendy popu:

21. 9. 2012 - Lojzo
28. 9. 2012 - Jana Kocianová
5. 10. 2012 - Vidiek
12. 10. 2012 - Peter Lipa
19. 10. 2012 - Hana Zagorová
26. 10. 2012 - Jiří Korn
2. 11. 2012 - špeciálny večer venovaný viacerým zosnulým umelcom
9. 11. 2012 - Michal David
16. 11. 2012 - Václav Neckář
23. 11. 2012 - Helena Vondráčková
30. 11. 2012 - Waldemar Matuška
7. 12. 2012 - Jaro Filip
+ vianočné vydanie

Informácie agentúre SITA poskytol hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska Richard Šümeghy.

Zdroj: Lojzo.eu, Legendypopu.stv.sk, SITA (RTVS PR)
Foto: Legendypopu.stv.sk

Súvisiaci interpreti: Lojzo