Skupina Heľenine oči sa z letných festivalových pódií presunula do skúšobne a od konca augusta pripravuje pre svojich fanúšikov pokračovanie minuloročného úspešného Death Moroz Tour. Tentokrát sa predstaví v dvanástich mestách so špeciálnym, nielen hudobným programom Štúr Túr 1815.

Pri názve turné sa Heľenine oči inšpirovali 200. výročím narodenia jednej z najväčších osobností slovenskej histórie Ľudovíta Štúra. Sériu koncertov naplánovali na posledný mesiac v roku a návštevníkom sa po dlhšej dobe predstavia v akustickom prevedení s takmer tridsiatimi skladbami. Celé vystúpenie v sebe ponesie divadelné prvky a hudobníkov budú na pódiu sprevádzať zaujímaví hostia.

"Pripravili sme si špeciálnu sériu koncertov inšpirovaných Ľudovítom Štúrom. Štúr je totiž jedným z mála slovenských politikov, za ktorých sa nemusíme hanbiť. Rád si čítavam spisy a životopisy historických osobností a Ľudovítov život bol veľkou inšpiráciou. Zvolili sme akustický program doplnený o divadelné prvky. Odznejú tiež pesničky, ktoré sme nemohli hrať na klasických festivalových pódiách kvôli absencii niektorých nástrojov ako saxofón, kontrabas, akordeón a husle," pozýva na výnimočné turné frontman kapely Martin "Lynch" Mihalčin.

Dvojmesačné brady aj špeciálni hostia

"Za normálnych okolností, keď si na začiatku roka pripravíme program, hráme na letných festivaloch kvôli obmedzenému času rovnaký počet piesní a s miernymi variáciami takto fungujeme celý rok. Teraz ponúkneme úplne nový dvojhodinový program, v ktorom bude dvojnásobok skladieb, recitačné vstupy a upravený bude aj celý vizuál koncertu. Už od októbra si pestujeme fúzy a brady," dodáva so smiechom líder kapely.

Samotné turné absolvuje s Heľeninými očami aj dvojica špeciálnych hostí. Budú nimi talentovaný slovenský fotograf Jano Štovka, ktorý je rovnako šikovný aj v hre na husliach a silné mužské obsadenie skrášli Marcela "Maca" Vilhanová z Radošinského naivného divadla, ktorá pôsobila aj v kapele Sto Múch a tento rok vydala vlastný album Platňa roka.

"Maca obohatí naše piesne akordeónom, saxofónom a pretože sa k nám skvele osobnostne hodí, bude turné zábavnejšie nielen pre divákov, ale aj pre nás. Navyše budú s nami hostia aj spievať a práve finišujeme s a cappella verziou jednej našej novej piesne. Nedávno sme ju nacvičovali v skúšobni a môžem povedať, že z toho idú zimomriavky," teší sa Lynch na spoluprácu.

Heľenine oči - Štúr Túr 1815:

4. 12. - Považská Bystrica
5. 12. - Trnava
11. 12. - Nové Mesto nad Váhom
12. 12. - Martin
16. 12. - Bratislava
17. 12. - Trebišov
19. 12. - Banská Bystrica
25. 12. - Poprad
26. 12. - Košice
26. 12. - Raslavice
27. 12. - Ružomberok
31. 12. - Prešov


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér kapely Edo Kopček. Viac na oficiálnych stránkach hel.sk a www.facebook.com/helenineociofficial.

Foto: Ján Štovka

Súvisiaci interpreti: Heľenine oči