Bratislavská post-blackmetalová kapela Besna prichádza s novou hudbou. Nový singel s názvom Krásno je k dispozícii na streamovacích službách bandcampe skupiny.

Krásno je prvou nahrávkou kapely Besna v novej zostave s bubeníkom Antonom Samokhvalovom (ex-Ease of Disgust, ex-Morokh, ex-Katalepsy). Zároveň ide o jej prvú vydanú skladbu od špeciálneho benefičného singla Neha spred dvoch rokov a albumu Zverstvá (2022) oceneného cenou Radio_Head Awards v kategórii Hard & Heavy.

Skladba ukazuje kapelu v novom svetle, no pri zachovaní špecifickej kombinácie blackmetalových prvkov s kontrastnými jemnejšími pasážami a progresívnymi postupmi. K tým prispel aj hosťujúci Jakub Tirčo (IONS), ktorý do skladby nahral gitarové sólo. 

"Namiesto toho, aby sme sa cudziemu a meniacemu svetu postavili čelom, zatvárame sa vo vlastnom. Ten je síce iba úbohou napodobeninou toho skutočného, rozumieme mu však lepšie a preto sa za jeho hradbami cítime bezpečne..." uvádzajú členovia skupiny o téme skladby.

O nahrávanie a zvuk sa postarali Jakub Hríbik a Jakub Spiszak v bratislavskom štúdiu Pulp, mastering mal v rukách Alexandr Vatagin. Artwork vytvoril Andrej Eternal, logo kapely upravil Maxim Ishutin.

Vydanie singlu podporila kapela okrem koncertov aj sériou krátkych videí, ktoré postupne pridáva na svoje sociálne siete. Natočili ich v priestoroch Vily Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici a Arteliéru v Bratislave. O ich produkciu sa postaral Štefan Šimuni.

Prečítajte si tiež: Víťazi Rádiohláv Besna, IONS a Morna spoločne vyrazia na Prog Coffee Tour 2024

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Redakciu Hudba.sk informoval Samo Dudlák z kapely Besna. Správu sme upravili.