Rokmi nahromadenú temnotu vypustil spevák, skladateľ a producent Justin Veron alias Bon Iver v piatok (18.10.) na trojstopovom EP Sable. Nahrávka má iba niečo málo cez 12 minút a prináša tri skladby, no plnohodnotným obsahom nahrádza svoju príliš krátku minutáž.

"Sú tri a nemôže to byť dlhšie," povedal Veron o EP. "Pohybuje sa v škále od prijatia úzkosti cez prijatie viny až po prijatie nádeje. Tieto tri veci za sebou. V tomto bode nie je priestor na prológ alebo epilóg. Pretože to je ono - to je všetko." Keď túto postupnosť pochopíte, zrazu ani tá takmer čierna, podľa ktorej je nahrávka pomenovaná, nie ja až taká temná.

Sable je prvou nahrávkou Bon Iver po piatich rokoch, ktoré uplynuli od vydania albumu i,i. Všetky tri piesne Sable dostali aj sprievodný videoklip. Ako inak, temný, čiernobiely. Ich režisérkou je, rovnako ako v prípade pilotného singla Speyside, Erinn Springer. Hlavnou a jedinou postavou nových vizuálov je opäť samotný Justin Veron.

"Skladby sú odrazom nedokončených záležitostí, viny a úzkosti. Sable je pomenovaný podľa takmer čiernej farby, album je externalizovanou projekciou jeho zmätenosti. Trojica piesní predstavuje odľahčenie od jedného z najnáročnejších období Vernonovho života. Nebolo to tak dávno, keď Vernon úmyselne skrýval svoju tvár," uvádza sa v tlačovej správe.

"Justin Vernon našiel konečne čas na to, aby rozbalil roky nahromadeného temna, práve keď začal lockdown. Hoci sú na albume obvyklí spolupracovníci, Sable je do značnej miery definovaný Vernonovým hlasom a gitarou. Husté vrstvy i,i (2019) tu nikde nenájdete, keďže Vernon nesie váhu týchto piesní väčšinou sám. Je to únik a reset," pokračuje vyhlásenie.

Text: Hudba.sk (zdroj: Pitchfork.com)