Nie je ničím netradičným začať stavať na troskách starých snov tie nové. Svoje o tom vie aj mladý slovenský spevák a skladateľ Andrew May, bývalý frontman rozpadnutej kapely Picture of the Day, v ktorej pôsobil pod svojím civilným menom Andrej Mutňanský. Práve v týchto dňoch totiž intenzívne pracuje na svojom prvom sólovom albume, ktorý má byť jeho novým začiatkom.

Prípravy novej dosky, ktorá má niesť názov Rescue The World (v preklade "zachrániť svet"), už takmer finišujú. V súčasnosti Andrew pracuje na poslednej piesni, no pred sebou má ešte veľa ďalšej roboty: "Momentálne riešim otázku vydavateľstva, komunikujem s producentmi a snažím sa nájsť tých správnych ľudí, ktorí moju hudbu dostanú medzi ľudí," prezradil spevák. Toto všetko by chcel stihnúť do jari budúceho roka, kedy by mal byť album oficiálne vydaný.

Výlučným autorom nových skladieb je samotný Andrew May, u ktorého zrod každej novej piesne začína prevažne pri klavíri. Práve v tejto fáze je schopný zo seba vydať maximum: "Proces keď sa skladba utvára a jej pasáže na seba nabaľujú mám veľmi rád, vtedy zabúdam na okolitý svet a štúdio niekedy opúšťam po ôsmich až desiatich hodinách."

Koniec kapely aj slovenských textov

Kým repertoár bývalej formácie Picture of the Day tvorili prevažne skladby spievané v slovenčine, na svojej novinke sa vydáva Andrew opačnou cestou. Slovenčinu odsunul radikálne bokom, a to najmä z toho dôvodu, že tvorbu v materinskom jazyku považuje za pomerne skľučujúcu. Výhodu angličtiny vidí najmä v tom, že dáva skladbám iný rozmer a viac možností ako pracovať s melódiou hlasu. "Zároveň inšpiráciou pre mňa je skôr zahraničná hudba ako tá slovenská," dodáva spevák. S anglickými textami mu na novom albume pomáha mladá talentovaná textárka, ktorá si hovorí Pacallka.

Slovenčina bola teda jednou z tých vecí, ktorá už Andrejovi Mutňanskému v rámci smerovania kapely príliš nesedela. Zásadný problém však vidí niekde inde: "Členovia brali kapelu skôr ako koníček, naopak u mňa je hudba životná priorita. Každý si išiel svojou cestou, ktorá ho napĺňa. Ku koncu nášho fungovania sa aj naše rozdielne názory na hudbu prehlbovali a cítil som, že sa potrebujem viac sebarealizovať. Zmenil som pohľad na hudbu a zároveň jej podriaďujem celý svoj život."

To, že musí nastať istá zmena, pociťoval spevák už dlhší čas. Osamostatnenie a odpútanie sa od kapely dnes vníma ako veľké pozitívum: "Zo začiatku som mal obavy, ale momentálne som spokojný ako to všetko dopadlo. Nie som závislý od iných ľudí, som sám sebe pánom a to je skvelý pocit," priznáva May.

Pokiaľ teda patríte k priaznivcom nevtieravého popu, podčiarknutého jemnými tónmi klavíra, doplneného o prvky elektroniky a textov, tematicky zameraných na medziľudské vzťahy, lásku, aktuálne varovné signály našej spoločnosti, odhodlanie či ľudskú fantáziu, môžete sa začať tešiť na nový album Rescue the world . Jeho vydanie bude sprevádzané aj sériou koncertov, v rámci ktorých Andrew May predstaví novinku svojim fanúšikom. A podľa jeho slov sa máme na čo tešiť. Dovtedy si však môžete vypočuť krátku ochutnávku pripravovaného albumu.

Andrew May - Rescue The World (album preview)

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Peter Živčic, Filip Stráňavský

Súvisiaci interpreti: Andrew May