Rok od svojho návratu na hudobnú scénu oslávila nadžánrová superskupina Zlokot v lete dvojicou skladieb Kričíme na deti a Mladí otcovia. Teraz prichádza s ďalšou novinkou Vata 1. Vydaniu singla predchádzala záhadná kampaň na sociálnych sieťach, kde známe osobnosti v storkách naliehavo informovali, že "Zlokot potrebuje nový hit". Je to teda naozaj hit alebo "vata"?

To už si musíte zodpovedať sami, jednoznačne je to však skladba na viac vypočutí. Je v nej dávka melanchólie, tak v hudbe ako aj v texte, ktorý priamo obsahuje spomínanú marketingovú frázu z kampane. Konvenčný hit to teda rozhodne nie je, komerčné rádiá by po tak "insiderskej" pesničke nesiahli. Fanúšikovia kapely však môžu byť spokojní. Zlokot zreje a znie inak ako kedykoľvek predtým. A to je pre svojskú kapelu a jej náročných poslucháčov viac, ako spraviť hit v zmysle prvoplánového ušného červa. 

Pri tvorbe nového materiálu skupina uprednostnila absolútnu autenticitu, aby všetko, čo je v nahrávke, dokázala zahrať aj naživo v zostave gitara-basa-bicie. Žiadne syntetizátory a podklady a dohrávky. Okrem toho sa Erikovi "Lososovi" Horákovi (basa/gitara) splnil sen a pesničky vymýšľajú všetci spoločne v štúdiu Lososound, a tým pádom mu odpadá úmorná práca s produkciou a aranžmánmi.

Proces nahrávania novinky sa tak stal hudobným zážitkom naživo, akýmsi momentom zachytenia okamihu vzniku pesničky a najväčšej tvorivej eufórie, keď sa rodí prirodzená interakcia medzi textom a hudbou. Tento spoločný prístup k tvorbe hudby sa stal pre Zlokot základom aj pre ďalšie pesničky a cestu k budúcemu albumu. Navyše Stanka Apfelová si vymenila nástroj s Lososom, čím s bubeníčkou Emou Kakarovou vznikla nevídane prísna dievčenská úderka basa-bicie.

Zlokot - Vata 1, 2023 Zdroj: artwork - Martin Malina

Lyrik sa k textu skladby Vata 1 vyjadril nasledovne: "Mali to byť také vatové výplne do pomyselných komixových bublín, také pokecávanie si popod nos pri kráčaní mojím hoodom. Potom som si uvedomil, že cítim potrebu, aby ma niekto prosil o tie bláboly, a nakoniec ma prosíkal celý úžasný gospelový zbor – v skladbe znie v zložení Anna Óváry (Buy Her Sugar), Bianca Macková alias Blanch, Martina Kertészová, Boris Ondreička (Kosa z nosa) a Zabiť Františka (Samuel Kovalčík). Preto to dopadlo, ako to dopadlo. Ale bez Stanky, Emy a Lososa, ktorí spravili a nahrali inšpiratívnu a peknú hudbu, by nevznikli podmienky na vykresanie iskry nápadu z tajomných útrob hovoriacej hlavy."

Atmosféru skladby dotvára DIY videoklip, ktorý vytvoril Losos za pomoci umelej inteligencie a jednoduchého videa, ktoré natočil Lyrik. Grafický vizuál singla, ktorý namiesto jeho názvu obsahuje nápis "Zlokot potrebuje nový hit", vytvoril linorytom Martin Malina.

Najbližšie príjmanie Zlokotu prebehne 24. novembra v bratislavskom klube Pink Whale, kde vystúpi spoločne s kapelou Darkness Positive.

Text: Patrik Marflák (úvod nad videom) + TS / Michal Očovan, ProMusic