Minulý týždeň sme informovali o hlasovaní v internetovom rebríčku, v ktorom diváci americkej MTV U každý týždeň rozhodujú o tom, kto z pätice mladých interpretov sa dostane do jej vysielania. V konkurencii zahraničných talentov uspel Peter Aristone so svojím najnovším videosinglom Gold.

Z hitparády nazvanej Freshmen (svieži ľudia - nováčikovia) sa tak videoklip slovenského speváka a skladateľa prepracoval až do vysielania MTV U. Hudobná televízia, ktorú zastrešuje MTV, prináša špeciálnu dramaturgiu a programy pre študentov (MTV U je skratka pre MTV University). Funguje od roku 2002 a začínala ako súčasť špeciálnej televíznej siete vo vysokoškolských kampusoch, na amerických internátoch dodnes patrí medzi najsledovanejšie programy. Neskôr sa stala aj súčasťou programových balíkov káblových televízií.

Peter Aristone vďaka víťazstvu v minulotýždňovej hitparáde postúpil aj do celoročného finále súťaže Freshmen. Ak by v nej uspel, mohol by získať podporu televízie VH1 a objavil by sa medzi nominovanými na MTV Woodies Awards. "Mám z víťazstva obrovskú radosť. Už samotná nominácia ma veľmi potešila, popravde som v takej silnej konkurencii víťazstvo nečakal. Ak by takéto úspechy zviditeľnili českú a slovenskú hudobnú scénu vo svete, tak by som bol najšťastnejší," uviedol Aristone.

Videoklip Gold vznikol v spolupráci talentovaných slovenských filmárov (produkcia: Roland Wranik, réžia: Gregor Valentovič, kamera: Anna Smoroňová). Režisér sa pri jeho realizácii inšpiroval tvorbou amerického režiséra Nabila Elderkina, ktorá je veľmi originálna a nápaditá. "Týmto smerom sme sa snažili ísť aj my. Preto sa ten príbeh dá chápať aj doslovne, aj metaforicky," popisuje Gregor Valentovič, ktorý v klipe popisuje silný moment zo života bratov, ktorí sa spoločnými silami dostanú z ťažkej situácie. "Zároveň sa klip dá vnímať ako odkaz na dospievanie a následný nevyhnutný odchod z domu," doplnil režisér.

 
Peter Aristone, vlastným menom Peter Čerevka, počas štúdia na konzervatóriu v Prahe založil niekoľko kapiel, neskôr sa rozhodol pre sólovú kariéru. Na demo nahrávky, ktoré poskytol agentúre v Londýne, sa mu ozval producent Greg Haver, známy spoluprácou s Manic Street Preachers.

Výsledkom bol spomínaný album 19 Days In Tetbury (2014), na ktorom hosťovali James Dean Bradfield z Manic Street Preachers, švédska speváčka Emma Ejwertz či Melanie C. S bývalou členkou Spice Girls nahral Aristone skladbu Cool As You. Na jar mu vyjde EP nahrávka Gold, na ktorej sa podieľal aj producent Sachy Skarbeka, ktorý spolupracoval napríklad s Adele, Lanou Del Rey alebo Miley Cyrus. 

Od vydania debutového albumu sa Peter predstavil ako hosť na turné Davida Kollera, predskakoval na dvojkoncerte kapiel Chinaski a Desmod a odohral tiež sériu vystúpení s kapelou Komajota. Aktuálne je v Spojených štátoch na turné s Marcom Broussardom.

Vypočujte si album 19 Days In Tetbury na Deezeri:



Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - iDnes.cz, mtvU.com, archív + citácie režiséra videoklipu od PR manažéra Rada Meššu)
Foto: Ondřej Pýcha

Súvisiaci interpreti: Peter Aristone