Na druhú polovicu roka 2019 pripravujú českí Ohm Square nový materiál, ktorý bude nadväzovať na ich predchádzajúcu tvorbu zo skvele prijatého albumu A Curious Place Between Souls and Atoms z roku 2014.

Medzitým si ale odskočili k iným náladám a na novom EP s názvom Can't Believe I've Still Got a Headache predstavujú dve nové skladby Closer a Insane spolu s remixami. Odľahčené tracky odkazujú na pop a elektroniku 90-tych rokov, lo-fi house a bubble-gum vizualizácie, majú ale v sebe popri nostalgii aj ľahký nádych irónie.

EP vychádza 21. marca na značkách Deadred/Starcastic ako digitálny download zo stránok oboch vydavateľstiev a na všetkých streamovacích platformách. Skladby boli nahraté vo vlastnom štúdiu kapely a o mix a mastering sa postaral Andrej Lažo. Autorom artworku a designu EP je výtvarníčka Věra Marešová.   


Ohm Square, v súčasnosti fungujúci ako duo Jan2 a Charlotte One a doplnení nielen koncertným hosťom Mirkom Lackom, patria právom k stáliciam a priekopníkom elektronickej scény v Čechách. V roku 2013 im vyšlo na Deadred/Starcastic EP Resist Dance a následne v roku 2014 piaty radový album A Curious Place Between Souls and Atoms.

V kapele, ktorá vznikla už v roku 1996, sa stretli traja členovia skupín Sebastians, Colorfactory a Hyena Family, ktorých doplnila britská speváčka Charlotte Fairman, známa z londýnskeho projektu Wubble-U. Už v roku 1997 vydala štvorica debutový album Ohmophonica (Next Era), pohybujúci sa na vlnách drum&bassu a breakbeatu. Bol to jeden z prvých tanečných elektronických albumov v Česku. Singel Pillow zaradila Nicolette na svoju kompiláciu rešpektovanej rady DJ Kicks a čitatelia Rock&Popu zvolili Ohmophonicu za album roka.

Na druhom albume Scion (1999) opustili Ohm Square výraznejšie experimenty a sústredili sa na jednotlivé melodické elementy a zvukovú pestrosť v rámci mantinelov tanečne orientovanej hudby. To im prinieslo ocenenie Akadémie populárnej hudby Anděl v kategórii "Dance and Hip-Hop" (1999/2000).

Tretí album Love Classics (Universal, 2005) prišiel po šesťročnej pauze, o dva roky neskôr nasledovala žánrovo neohraničená nahrávka Taking Shape (2007). Ohm Square sa uplatnili aj ako skladatelia pôvodných soundtrackov k filmom, napr. Knoflikáři, Anděl Exit alebo Eliška má ráda divočinu. Čas medzi jednotlivými albumami vyplnili bočnými projektami ako kNot Photogenic alebo Prince of Tennis, ktorý si za svoj album Urbi and Orbi (Starcastic, 2011) vyslúžil nomináciu na Cenu českej hudobnej kritiky Apollo.

 
Redakciu Hudba.sk informoval Martin Turzík z vydavateľstva Deadred Records. Tlačov správu sme upravili. 

Foto: Lukáš Cetera

Súvisiaci interpreti: Ohm Square