Nemecká elektronická formácia Kraftwerk sa 3. decembra predstaví v pražskom Fóre Karlín. Vstupenky na audiovizuálny koncert plný kultových elektronických skladieb a 3D efektov budú k dispozícii od 23. apríla v sieti Ticketpro, pričom cena bude v cene 1290 českých korún (v prepočte 47,05 eura).

Kraftwerk svojimi víziami budúcnosti vytvorili soundtrack k digitálnemu veku 21. storočia. Ich skladby s využitím inovatívnych technických postupov, syntetických hlasov a počítačových rytmov mali a stále majú veľký medzinárodný vplyv naprieč škálou rôznych žánrov: od elektronickej hudby a hip-hopu až po techno a synthpop. Vo svojich koncertných predstaveniach predvádzajú Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert a Falk Grieffenhagen svoju vieru v spoločný prínos ľudí a strojov.

Začínajúc retrospektívou svojho katalógu v Múzeu moderného umenia v New Yorku v roku 2012 Kraftwerk v posledných rokoch opísali kruh a vrátili sa naspäť k svojim koreňom v rámci düsseldorfskej umeleckej scény z konca 60. rokov. Cyklus koncertov v newyorskom MoMA bol okrem iných nasledovaný aj ďalšími prezentáciami v londýnskej Tate Modern v Turbine Hall, v Akasaka Blitz v Tokiu, Opera House v Sydney, Walt Disney Concert Hall v Los Angeles a v berlínskej Neue Nationalgalerie. Do Prahy sa Kraftwerk vracajú po jedenástich rokoch od svojho vypredaného koncertu v Lucerne. 


Formáciu Kraftwerk založil v roku 1970 Ralf Hütter so svojím niekdajším kolegom Florianom Schneiderom v ich spoločnom štúdiu Kling Klang v nemeckom Düsseldorfe. Vďaka revolučným elektronickým "zvukovým maľbám" a hudobným experimentom s nahrávkami a syntetizátormi získali nemeckí hudobníci v priebehu niekoľkých rokov medzinárodné uznanie a stali sa duchovnými otcami elektronickej a tanečnej hudby.

Na konte majú albumy Kraftwerk (1971), Kraftwerk 2 (1972), Ralf Und Florian (1973), Autobahn (1974), Radio-Aktivität (1975), Trans Europa Express (1977), The Man-Machine (1978), Computerwelt (1981), Electric Café (1986) a Tour de France Soundtracks (2003). V súčasnosti sú členmi formácie okrem spomínaného Hüttera aj Fritz Hilpert, Henning Schmitz a Falk Grieffenhagen. Minulý rok sa predstavili na festivale Bažant Pohoda. V roku 2014 obdržali Ralf Hütter a jeho bývalý partner cenu Grammy Lifetime za svoj celoživotný prínos.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Petr Novák z Live Nation CZ.

Súvisiaci interpreti: Kraftwerk