Kunsthalle/Hala umenia v Košiciach zažije 5. júla výnimočný koncert hudobnej legendy. Do Košíc pricestuje jeden z najvplyvnejších hudobníkov druhej polovice 20. storočia, svetoznámy americký skladateľ a klavirista Philip Glass. Spoločne s dvoma skvelými sólistami predvedie kompletné dielo svojich 20 klavírnych etúd.

Philip Glass je dôkazom, že skutočný umelec so sebou nikdy nie je úplne spokojný. Kým iní po päťdesiatke začínajú pomýšľať na dôchodok, on sa rozhodol, že bude lepším klaviristom. Spolu so zdokonaľovaním svojej techniky začal známy tvorca filmovej a minimalistickej súčasnej hudby v roku 1994 písať sériu relatívne krátkych klavírnych skladieb.

Dokončil ju o takmer dve desaťročia neskôr a výsledkom je nahrávka The Complete Piano Etudes (1994-2013). Zbierka rôznorodých a zložito melodických etúd rozpráva dojímavý príbeh o skladateľovom vývoji, ale tiež o jeho hlboko osobnom vzťahu k tomuto nástroju. Premiérovo kompletnú zbierku etúd predstavil v rámci osláv svojich 75. narodenín v roku 2013.

Okrem Košíc si budú môcť priaznivci Philippa Glassa vychutnať jeho umenie aj v Bratislave. V Redute historickej budove Slovenskej filharmónie vystúpi 3. júla v rámci 11. ročníka festivalu Viva Musica!. Na oboch spomínaných koncertoch okrem Glassa predvedú projekt kompletných klavírnych etúd aj dvaja mladí virtuózi - japonská klaviristka Maki Namekawa a ruský klavirista Anton Batagov.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Hoci Philip Glass je skladateľom západnej klasickej tradície, nebráni sa vplyvom rôznych hudobných smerov. Inklinuje k ambientnej a elektronickej hudbe, ale aj k rocku či world music. Preto se teší obľube aj u mladšej generácie, čo sa dnes podarí iba máloktorému skladateľovi. Rodák z amerického mesta Baltimore počas svojej kariéry rozvinul hudobný smer v súčasnej vážnej hudbe zvaný "minimalizmus", ale tento termín nemá rád. Skôr o sebe hovorí jako o skladateľovi "hudby s opakujícími sa štrukturami" a označuje sa za novodobého klasicistu. Zdôrazňuje, že je vyškolený v harmónii a kontrapunkte a zdrojom jeho inspiracie sú Franz Schubert, Johann Sebastian Bach či Wolfgang Amadeus Mozart. 

Glass je veľmi plodný skladateľ. Bohatá tvorba zahŕňa opery, symfónie, klavírne a divadelné skladby, skladby pre vlastný súbor, spoluprácu s poprednými hudebnými velikánmi rôznych žánrov a v neposlednom rade filmové soundtracky. Práve filmová hudba mu zaistila celosvetové renomé. Okrem iného napísal hudbu k strhujúcim umeleckým dokumentom producenta Godfrey Reggia - Qatsi Trilogy (Koyaanisqatsi, Powaqqatsi a Naqoyqatsi).

Tri z celovečerných filmov, ku ktorým zložil hudbu, boli nominované na Oscara. Svoju prvú nomináciu na najprestížnejšiu filmovú cenu, ale tiež Zlatý glóbus za najlepšiu hudbu, získal za životopisný film Kundun – Život dalajlámu  (1997). Sošku Zlatého glóbusu si odniesol za hudbu k filmu Truman show (1998) s Jimmom Carreym. Hodiny (2002) s Meryl Streep, Nicol Kidman a Julianne Moore mu vyniesli opäť nielen nomináciu na Oscara a Zlatý globus, ale aj zisk ceny Britskej filmovej akadémie za najlepšiu filmovú hudbu. Najnovší film, ku ktorému zložil hudbu, bol Leviatan (2014) Andreja Zvjaginceva, ocenený Zlatým glóbusom v kategórii najlepší zahraničný film.


Redakciu Hudba.sk informoval Daniel Franko z organizácie K13 - Košické kultúrne centrá.

Súvisiaci interpreti: Philip Glass