Čo môže vzniknúť, ak trojica hudobníkov žijúca v Amsterdame začne hrať blues a funk v psychedelickom obale? Ak ste niekedy zažili koncert holandsko-novozélandskej formácie My Baby, viete, že výsledkom je eklektický mix, ktorý funguje už na nahrávkach, no je ešte násobne lepši, ak znie z pódia.

Slovenskí fanúšikovia sa o tom budú môcť znova presvedčiť aj tento rok. V rámci jesenného In The Club Tour totiž kapela opäť nevynechá našu krajinu, keď sa vo štvrtok 13. decembra predvedie v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC). Prvá séria lístkov sa na Predpredaj.sk predáva za 12 eur, následne stúpne na 14 eur. 

Pre My Baby to bude už piate vystúpenie u nás. Prvýkrát sa na Slovensku ukázali v roku 2015 na piešťanskom festivale Grape, kde boli ešte veľkou neznámou. Do hlavného mesta premiérovo zavítali v decembri toho istého roka na akcii Doma Dobre v Nocľahárni sv. Vincenta de Paul. Tam ich už organzátori Pohody ohlasovali ako jednu z najlepších nových kapiel v Európe s povesťou energických vystúpení, ktoré ľudí privádzajú do tranzu. Potvrdili to aj o rok neskôr už na samotnom festivale Pohoda a zatiaľ naposledy vlani v máji na prvom sólovom koncerte u nás - v dnes už nefungujúcom bratislavskom Nu Spirit Clube, kde predviedli svoju "plne organickú tanečnú hudbu".

"Koncert mohol znieť pre náhodných okoloidúcich miestami až ako diskotéka, samozrejme, vyššej cenovej kategórie. Priznám sa, keby zatvorím oči a započúvam sa ako nezasvätený do vystúpenia týchto holandských hipisákov, prikláňal by som sa skôr k názoru, že ide o hudbu neživú. Po kamarátovej poznámke podobného rázu som si detailnejšie začal všímať jednotlivé obsadenie nástrojov a 'odfajkovával' som si v hlave zvukovú linku s vizuálnou. Nuž, a nakoniec to sedelo," napísal v reportáži z Nu Spiritu náš redaktor Tomáš Garai, podľa ktorého úspech kapely tkvie "okrem premakaného koncertného zjavu, skvelých aranžmánov a zaujímavých nápadov najmä v pestrosti osobností trojice členov a teda v stretnutí rôznych hudobných svetov".


Prehistorický rytmus stále funguje

My Baby je stále veľmi mladá kapela. Vznikla len v roku 2012 v metropole Holandska a od začiatku ju tvoria súrodenci Joost van Dijck (bicie nástroje), Cato van Dijck (vokály) a novozélandská posila Daniel "Dafreez" Johnston (gitara). V roku 2013 trojica debutovala albumom My Baby Loves Voodoo! a posledné slovo v jeho názve rozhodne nezvolila len preto, aby na seba upútala. Prvky kultu voodoo totiž v jej tvorbe od začiatku mali svoje miesto, a to nielen v textoch ale aj v pódiových kreáciách. 

Druhá nahrávka Shamanaid (2015) mala ešte väčší úspech a objavovanie ich hudby medzi fanúšikmi po celej Európe pokračovalo. My Baby v tom čase predskakovali na britskom turné svojrázneho Seasick Stevea, dostali sa na maďarský Sziget či legendárne Glastonbury, kde počas troch dní odohrali neuveriteľných sedem koncertov.

Formácia bola naďalej aktívna aj v štúdiu, a tak o dva roky neskôr vydala ďalší album, opäť s veľavravným názvom Prehistoric Rhythm (2017). "Album sme nahrávali cez starý analógový mixpult z päťdesiatych rokov. Preto skladby môžu znieť ako z inej éry, ale predsa ich nemožno nazvať staromódnymi," povedala po jeho vydaní speváčka Cato van Dyck.

Tú naďalej fascinujú šamanské tance z dávnej minulosti, no na tomto albume to nie je len o nich. Eklektizmus je tu opäť, a tak sa spomínaná "organická elektronika" strieda s psychedelickými riffmi a hypnotická energia s "klubovkami", v ktorých dokonca počuť aj sláky (Love Dance). Jedno je isté - fanúšikovia sa tohto albumu stále nenabažili, a tak je kapela aj vyše rok po jeho vydaní takmer neustále na turné. V Bratislave sa v predvianočnom čase v MMC predvedie na svojom zatiaľ najväčšom samostatnom koncerte u nás.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Facebook event


Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov koncertu PR manažér Ján Papač. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Sven Signe