V Trnavej Hore v okrese Žiar nad Hronom sa v júli uskutoční podujatie venované spomienke na Miroslava Žbirku. Pri tejto príležitosti v obci odhalia aj bustu s podobizňou a podpisom legendárneho hudobníka, ktorú osadia na múr rodného domu jeho otca Šimona Žbirku. TASR o tom informoval starosta Trnavej Hory Pavel Kravec.

"Šimon Žbirka zohral v životnom príbehu svojho syna rozhodujúcu a nezabudnuteľnú úlohu. Preto sme sa rozhodli pamätnú dosku s bustou umiestniť na jeho rodný dom, ktorý stojí v hornej časti obce," uviedol Kravec. Pamätnú tabuľu vytvoril výtvarník Svetozár Ilavský, bronzovú dosku s bustou príde do obce odhaliť manželka hudobníka Kateřina Žbirková.

Ako priblížil starosta, otec hudobníka Šimon Žbirka sa v prvej polovici 20. storočia zúčastnil boja proti Francovmu režimu v Španielsku. Následne pôsobil v Anglicku a ako veliteľ tanku bol pri vylodení spojencov v Normandii. "Práve počas pobytu v Anglicku sa zoznámil s Ruth Gale, Mekyho mamou, cez ktorú mal väzby na Anglicko, dokonale ovládal anglický jazyk, poznal britskú kultúru a miloval skupinu The Beatles, ktorá ho formovala pri jeho hudobných začiatkoch," dodal Kravec.

Spomienkové podujatie na Mira Žbirku sa v Trnavej Hore uskutoční 8. júla v popoludňajších hodinách. Po odhalení pamätnej tabule s bustou hudobníka bude program pokračovať koncertom skupiny Galaxis, ktorá sa špecializuje práve na Žbirkovu hudbu. "V rámci koncertu portrétista hudobníkov, Stanislav Baláž, odovzdá manželke Katke portrét Mekyho, ktorý už nestihol odovzdať priamo samotnému spevákovi," prezradil starosta.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka