Hudba nepozná hranice. Ošúchané klišé, ktoré ale nikdy neprestane byť aktuálne. A ak tie hranice nepredstavujú iba pomyslené hranice žánrov, alebo prekračovanie tých skutočných hraníc v zmysle dosahu na poslucháčov, ale aj hranice, ktoré kedysi delili dnes už spojených hudobníkov, výsledkom môže byť prepojenie zdanlivo nespojiteľných kultúrnych dedičstiev, ktoré si do spoločného projektu prinášajú.

To je aj začiatok príbehu dua Kit Sebastian, ktoré je označované ako londýnske. Ich rodné krajiny však osud nakreslil v podobe hraníc na miesta, ktoré sú od seba navzájom poriadne vzdialené. Speváčka Merve Erdem pochádza z Turecka a skladateľ a gitarista Kit Martin vyrastal striedavo na predmestí Londýna a na francúzskom vidieku. Tu sa však kombinácia sociáno-kultúrnych vplyvov nekončí.

Merve vyrastala v Istanbule, študovala v Ríme, žila v USA a teraz žije a pôsobí v multikultúrnom Londýne. Tieto skúsenosti jej okrem vstrebávania viacerých hudobných vplyvov priniesli do života aj  konfrontáciu s vlastnou identitou a s predsudkami voči tureckej žene v zahraničí. Láska k hudbe prekonala aj tieto prvotné prekážky a ukončila súboj medzi hodnotami kultúrneho dedičstva rodnej krajiny a nadobudnutými skúsenosťami. Riešením sa v tvorbe Kit Sebastian stala ich prirodzená kombinácia, ktorá vyústila do viacjazyčných pesničiek a širokého spektra používaných hudobných nástrojov.

 

Na doposiaľ dvoch štúdiových albumoch - Mantra Moderne, ktorý vznikol takmer na jedno posedenie, len za 12 hodín, a jeho nasledovníkovi Melody (2021) - započujete citary, čembalá, kongá, bonga, bulbul tarang, syntetizátory, balalajky, organy a saxofóny, čím deklarujú svoj prístup k hudbe bez hraníc a vytvárajú most medzi minulosťou a súčasnosťou. Témy lásky, straty, ideológie aj morálneho úpadku spracúva Merve Erdem z pozície textárky a speváčky v troch jazykoch - angličtine, turečtine a francúzštine. Tu pestrosť kombinácií nekončí. Našli symbiózu v psychedelickom pope, alternatívnom rocku, funku, world music, soule, jazze a elektronike, a to všetko so šarmantným vintage nádychom.

Ten dokázali vniesť nielen do samotných pesničiek či albumových nahrávok, ale aj do vizuálnych stvárnení, ktorých autorkou je práve Merve. Videoklipy aj promo fotografie dvojice dýchajú atmosférou minulých čias a poskytujú vábivý pohľad mladých ľudí na stvárnenie retra s eleganciou pripomínajúcou noir filmy.

Jeden taký vizuál, ktorý prináša scény z opustených čerpacích staníc, prázdnych tovární, francúzskeho vidieka ale aj priamo z nahrávacieho štúdia, zdieľali s fanúšikmi počas posledného júlového dňa. Vznikol k novinke Metropolis, ktorá je pilotným singlom oznamujúcim tretí štúdiový album Kit Sebastian. Videoklip má byť vinetou zážitkového nahrávania a poskytnúť predstavu o tom, čo príde. Album nazvaný New Internationale vyjde 27. septembra.

"Nahrávanie tohto albumu bolo pre nás cestou. Písali sme ho na rôznych miestach, do každej skladby sme vložili množstvo našich emócií, pričom nám pomáhali rôzni ľudia a široká paleta nástrojov, textúr a nálad. Je to pre nás veľmi špeciálny album," prihovorili sa fanúšikom na sociálnych sieťach krátko po zverejnení singlovej ochutnávky.

S necelými štyrmi tisíckami odberateľov na YouTube a 29-tisícmi followerov na Spotify, ktorí sú rozdelení medzi Istanbulom, Londýnom, Parížom, Berlínom a Los Angeles, zatiaľ duo Kit Sebastian veľa vody nenamútilo. Možno práve albumová nahrávka číslo tri zdvihne záujem publika o ich originálnu tvorbu. Dopomôcť by im k tomu malo aj následné jesenné turné s dvanástimi zastávkami od od Leeds až po Mníchov.

Autorka: Miroslava Rabčanová