Nový videoklip parádnych Ghost nám odhalí, ako sa z obyčajného muža na jednej tanečnej zábave stal obávaný Cardinal Copia, ktorý má tak geniálne kroky. Okrem Ghost stoja za zmienku aj klipy od Artillery, Antimatter, či Babymetal. Žiaľ japonský fenomén sa už skladá len z dvoch spievajúcich dievčat.

Magnet týždňa

Ghost v novom videoklipe k tanečnému megahitu Dance Macabre pozývajú na helloweensku tancovačku u vás doma. Priestranná vila sa v temnom videu zmení na tanečný parket a horúce pohyby tanečníc v plavkách navodzujú správne dekadentnú atmoféru. Hlavný protagonista sa musí zmeniť na samotného Kardinála, aby získal srdce svojej milovanej, s ktorou sa vykúpe v krvi. Je to správne uletené a zábavné. Ghost budú v auguste predskakovať Metallike a nedávno ohlásili februárové západoeurópske turné s Candlemass, našim končinám sa zatiaľ headline koncert neujde. Medzi februárom a augustom je však času dosť a tak dúfame v sólový koncert vo Viedni či v Prahe i naďalej. (ak)


Šrot týždňa

Veľmi smutný týždeň má za sebou kapela All That Remains, ich fanúšikovia, priatelia a rodina ich gitaristu Oliho Herberta. Podľa statusu na Facebooku a ďalších zdrojov sa utopil v jazere neďaleko jeho domu. Oli mal 44 rokov a bol výborným gitaristom, ktorý pomáhal formovať celý žáner. (pm)

Novinky

Pripomíname, že dnes večer v Bratislave vystúpia anglické rockové legendy Killing Joke. Priekopníci kvázi-metalu s príchuťou synthpopu či gothic rocku na prebiehajúcom turné oslavujú štyridsiatku a prinesú hitovku Love Like Blood, ale i song, ktorý vykradla Nirvana. Príďte sa pozrieť, bude to stáť za to. Predskakovať im budú bristolskí eklektici Turbowolf. (ak)


Vo štvrtok do Fugy zavítajú francúzski post metalisti Dirge, prinášajúci hlučné gitarové steny a pomalý a smutný nátlak na sluchové ústrojenstvo. Atmosféra sa bude krájať a podávať umocnená červeným svetlom. S hanbou neodídu ani Poliaci Hegemone, ktorí ten post miešajú s blackom a sú tvrdí ako sa patrí na dnešnú dobu. (ak)


Ani po troch dekádach na scéne Overkill nespomaľujú. Po minuloročnom úspešnom albume The Grinding Wheel už majú mixnutý nový, ktorý by mal vyjsť niekedy vo februári budúceho roka. Aktuálne kapela pracuje na obale a pár ďalších drobnostiach, ako v relácii Trunk Nation rádia SiriusXM prezradil basák DD Verni. (pm)

O niečo neskôr sa dočkáme novinky od Periphery. Skupina je aktuálne v štúdiu a nedávno nahrávala gitary pre Periphery IV, ako prezradil ich kalendár. Nejaké omrvinky sme už počuli, takže sa tešíme, ako to dopadne s celou doskou. (pm)


Vince Neil, frontman Motley Crue potvrdil naše očakávania. Štyri nové songy sa budú nahrávať už čoskoro, takže sa môžeme pripraviť na ďalšie rozlúčkové turné. (pm)

O novom albume Slipknot sme už čosi popísali. Aj keď ešte stále nepoznáme podrobnosti, kapela má podľa ich frontmana 20 demo skladieb. Štúdiovka by mala vyjsť budúci rok. A vraj si z nej pustíme do gatí. (pm)


Atmosférická rocková kapela Antimatter má nový videoklip a teší sa na novembrový koncert v Bratislave. Melancholický projekt songwrittera Micka Mossa, ktorý založil s niekdajším členom Anathemy, Duncanom Pattersonom, oslavuje dvadsať rokov na scéne a na trh uvádza siedmu štúdiovku zvanú Black Market Enlightenment. Singel The Third Arm Vám načrtne atmosféru celej nahrávky a v podstate leitmotív projektu ako takého. Táto melancholická gitarovka s naliehavým vokálom a ťahavými sláčikmi je ako stvorená pre jesenné obdobie padajúceho lístia. Bratislavský koncert 19. novembra otvorí slovenská metalová kapela Symfobia. Album vychádza 9. novembra. Lístky na koncert nájdete na Predpredaj.sk. (ak)


Wake the Sleeping Dragon je (takmer) titulnou skladbou dvanásteho albumu Sick of it All (album má v názve ešte výkričník). Keďže prvých 11 bolo zameraných na klasická NY hardcore, ani tento nebude výnimkou. Veď načo meniť, čo je dobré, však? Novinka vychádza na začiatku novembra. (pm)


Ak by ste si odmysleli spev, novinka od Babymetal s názvom Starlight je celkom dobrá djentovica. Vážne. Okrem toho kapela cez týždeň prišla o jednu z trojice speváčok - Yuimetal. Tá už nejakú dobu absentovala zo zdravotných dôvodov. Cez týždeň oznámila, že sa chce vrátiť na sólovú dráhu. (pm)


Ak vám poviem, že Bloodbath má nové video a volá sa Chainsaw Lullaby, asi budete vedieť, čo máte očakávať. A presne to aj dostanete! Skupina opäť priniesla výbornú vec, ktorá sa dá počúvať kedykoľvek, kdekoľvek a koľkokoľvek. (pm)


Trombón, trúbka a bicie - to je talianske trio Ottone Pesante. A áno, ešte stále sme v rubrike hard & heavy. Toto netradičné zoskupenie totiž pomocou klasických hudobných nástrojov hrá death metal. Síce svojský, ale o to lepší. Láskou k ich tvorbe sa netají ani Travis Ryan z Cattle Decapitation, ktorý si s radosťou zabékal v ich skladbe The Fifth Trumpet. Tu je video k nej. Je rovnako divné ako hudba samotná. (pm)


Veľká vec sa stala. Post-metalové legendy, kedysi zvané Isis, sa zišli na pódiu pod politicky korektnejším názvom Celestial, aby si uctili pamiatku zosnulého basgitaristu kapely Cave In a zahrali pár flákov z minulosti. Je fantastické vidieť desať rokov nefungujúcu kapelu opäť drviť hitovky ako So Did We či Celestial. Pripomíname, že hudobník Caleb Scofield tragicky zahynul pri autonehode a spomienkový koncert všetkých jeho projektov bol naživo streamovaný. Výsledné video má takmer päť a pol hodiny a okrem Celestial v ňom uvidíte i koncerty kapiel 27, Old Man Gloom, Pelican, Cave In a Zozobra. Komentáre s popismi skladieb vám pomôžu s orientáciou vo videu. (ak)


Skladateľ a multiinštrumentalista Tobias Sammet vydá 1. februára novú štúdiovku svojho projektu Avantasia. Na ôsmej štúdiovke tejte "superskupiny", zvanej Moonglow, nebudú chýbať zvučné mená speváckych hostí, ako napríklad Jørn Lande, Eric Martin, Geoff Tate, Michael Kiske či Hansi Kürsch. Stránka vydavateľstva Nuclear Blast zverejnila podrobnosti o zozname skladieb, ako i obal albumu a dátumy pripravovaného turné. 2. apríla 2019 zahrá Avantasia v Prahe a 6. mája v Budapešti. Na novú hudbu si však ešte musíme počkať, a tak prikladáme klip z predošlej, tri roky starej dosky Ghostlights. (ak)


Death metalisti Kataklysm na novinke Meditations pridali ohromný náklad melódií a ich tvorba aktuálne nie je nepodobná melodeath kapelkám ako In Flames. Dôkazom nech je skladba ...and then I Saw Blood ovenčená animovaným videoklipom. Tento týždeň navyše Kataklysm vystúpia vo Viedni spoločne so švédskymi death metalovými stálicami Hypocrisy, ktorí žiaľ nový album nevydali už päť rokov. Zmení sa to v najbližšom čase? Uvidíme. (ak)


Dánski thrasheri Artillery vydávajú 9. novembra štúdiovku The Face of Fear a prezentujú sa singlom, Crossroads to Conspiracy - silným nášupom s mňamkovými riffmi a zbesilými sólami ako od dvadsaťročných mladíkov. (ak)


Štýlovo poobliekaní a perfektne učesaní mládenci z Bullet for My Valentine nakrútili romantické video o mestských dobrodružstvách jedného ázijského dievčaťa a jej partie kamarátov. Je tam veľa upažených rúk, pohľadov do nebies a všetci zúčastnení si poletujú na jednej vlne. Strašne im to prajem. Skladba sa volá Not Dead Yet a je to fantastické, keď si vo svojich dvadsiatich rokoch uvedomíte, že život sa naozaj nekončí. Odporúčam! (ak)


Ukrajinskí metalcoreisti/djentisti Jinjer vydávajú vo veľkom vydavateľstve a na kvalite ich produkcie je to poznať. Úderná opičia hymna Ape je zbesilý nášup riffov, prekvapivých blast beatov a dynamických prechodov z hrdelného growlu do čistého melodického vokálu líderky Tatiany Shmaylyuk. Tá dievčina je oveľa viac badass, ako západné boybandy typu Tesseract či Periphery. Teším sa, že kapelu znovu budeme mať možnosť vidieť v januári v spoločnosti Amorphis, SoilworkNailed to Obscurity. (ak)


A keď už spomíname tento koncert, nemeckí death metalisti Nailed to Obscurity vydajú skraja budúceho roku nový album Black Frost. Zatiaľ stihli zverejniť obal a tracklist so siedmimi skladbami. Nová hudba bude snáď zverejnená čoskoro, zatiaľ teda prikladáme starší flák. (ak)


Haluze týždňa

Greta Van Fleet je pre Led Zeppelin to, čo je Chevelle pre Tool. Obe síce tvoria vlastnú hudbu, ich podoba s originálom je ale veľmi nápadná. DJ Cummerbund teda zobral skladby The Wanton SongWhen the Curtain Falls a dal ich dokopy. A vznikla jedna celkom solídna vec. (pm)


Keď už neviete, čo od dobroty, inšpirujte sa u Marilyna Mansona. Cez týždeň predstavil svoj nový produkt – dildo s jeho ksichtom. Čítate správne. Presvedčte sa sami. (pm)

YouTuber Watt White, ktorý sa označuje i skratkou WWIII pri príležitosti blížiaceho sa Halloweenu nahral zvučku z filmu Ghostbusters v štýle Ghost. Je až neuveriteľné, ako sa mu podarilo vystihnúť aktuálny zvuk švédskej kapely. Všetky hlášky Kardinála Copiu, prízvuk i zvuk gitár, všetko sedí. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: consequenceofsound.net

Súvisiaci interpreti: All That Remains, Killing Joke