Najdivnejšia a najúžasnejšia česká kapela Bert & Friends vydáva nový album, s ktorým fanúšikom prináša úplne nový hudobný zážitok. Ocitnete sa totiž na koncerte, ktorý ešte neprebehol. Kapela si tak virtuálne splnila svoj zdanlivo nesplniteľný sen a má ešte celých 29 rokov na to, aby túto vtipnú hyperbolu naozaj pretavila na skutočnosť.

Kapela Bert & Friends známa vďaka hitom ako Plody moří, Haluzinace alebo Píš mi básně, za ktorý získala cenu Anděl v kategórii Videoklip roka, dnes (22.10.2021) vydáva nový album 2050: Live at Strahov. Svoj prívlastok "pop z budúcnosti" tak s dávkou nadhľadu a tonami zábavných prežívačiek posúva na úplne novú úroveň.

Samozrejme, album vznikol v roku 2021 a realizoval sa v štúdiu. No od slávneho štadióna na Strahove, kde koncertovali The Rolling Stones, Pink Floyd, U2 či Guns N' Roses, to hudobníci nemali vôbec ďaleko. "Náš bubeník a gitarista majú na Strahove vlastné štúdio, kde sme na albume občas pracovali. Rád som sa pozeral z okna a všetko to pekne zapadalo. Práca na tomto albume bol veľký zážitok, pretože som sa vlastne celý čas cítil, že na tom koncerte už reálne som. Mal som zakaždým husiu kožu a často ma dojímalo, že sa to raz snáď stane," hovorí líder kapely Albert Romanutti, ktorý v úvode fiktívneho koncertu hovorí o megalomanskej návštevnosti 340-tisíc ľudí.

Okrem toho, že časť albumu vznikala neďaleko "miesta činu", kapela sa ešte minulú zimu vybrala aj priamo na (vyľudnený a zasnežený) Strahov, aby tam nafotila sériu bizarných fotografií. Čo sa týka samotného albumu, ide zrejme o prvý umelo vytvorený záznam vypredaného koncertu, ktorý sa ešte nestal. "Vzniklo to z predstavy, že zažívam takýto veľký koncert. Takže album 2050 je také stelesnenie môjho sna," dodáva Romanutti.


Skalní fanúšikovia o tomto jeho Strahovskom sne vedia mininálne od vydania skladby Jupíter na EP SUPR z roku 2019. Už v nej totiž pobavil veselou vsuvkou v texte "Díky! (dramatická pauza) Strahove!". Práve táto pesnička je prvou, ktorá na 2050: Live at Strahov zaznie hneď po psychedelickom intre. Na "živý album", ktorý sa Romanuttimu podarilo dokončiť počas pandémie, sa dostali aj hity Lambaláda, Piš mi básně či Plody moří. Kapela ich pritom upravila na "štadiónový" zvuk. Oproti pôvodným verziám skladieb je na albume viac gitár, ale najmä zborového spevu a jačania fanúšikov.

Samozrejme, všetky ruchy, ktoré sú typické pre záznamy zo živých koncertov, sú tu zostrihané a pridané v rámci postprodukcie. Vďaka priestorovému zvuku je Romanuttiho sen naozaj živý, poslucháč počuje nielen svoje obľúbené pesničky z pomyselného megapódia, ale tiež radujúci sa dav "za sebou".


Album 2050: Live at Strahov dnes vychádza na všetkých digitálnych platformách, v prvej polovici novembra bude dostupný aj na vinyle. Na album nadviaže už dvakrát odložené turné 2050 Tour, ktoré odštartuje vo štvrtok 28. októbra v bratislavskej Novej Cvernovke a končiť bude krstom "živého" albumu 15. decembra v pražskom klube Roxy. Koncerty budú prebiehať v súlade s aktuálne platnými hygienicko-protiepidemickými opatreniami.

Bert & Friends 2050 Tour

28. 10. - Bratislava, Nová Cvernovka
29. 10. - Prešov, Wave Club
30. 10. - Košice, Tabačka
12. 11. - Chomutov, klub Dole
13. 11. - Hradec KrálovéNáplavka
19. 11. - České Budějovice, Tempo
25. 11. - Plzeň, Papírna
26. 11. - Příbram, Junior
2. 12. - Brno, Fléda
3. 12. - Uherské Hradiště, Mír
9. 12. - Olomouc, Jazz Tibet
10. 12. - Ostrava, Barrák
11. 12. - Valmez, M-Klub
15. 12. - Praha, Roxy


Bert & Friends na seba upozornili pred štyrmi rokmi virálnym hitom Plody moří, na ktorý o rok neskôr nadviazali skladbou Lupanárium. Nasledovali tri úspešné EP nahrávky SUPR, Klasirdo a Panna a netvoř. Ich psychedelická popová hudba v spojení s absurdnou poetikou zapĺňa kluby v Českej republike a na Slovensku a sloty na veľkých festivaloch ako sú Colours of Ostrava, Grape alebo Mighty Sounds.

Frontman kapely Albert Romanutti (*1995) je neprehliadnuteľne výraznou postavou českej hudobnej scény. Skladateľ, pianista, spevák, textár a dirigent je absolventom pražského Konzervatória Jaroslava Ježka v odboroch skladba a dirigovanie. Niekoľko rokov bol tiež súčasťou kapely slovenskej speváčky Katarzie. Do jeho diskografie patrí aj hudba k celovečernému filmu Marťanské lodě režiséra Jana Foukala (2021).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Dominika Kučinská z 2media.cz. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky kapely môžete sledovať na oficiálnom webe www.bertandfriends.com a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.