Česká indie-popová kapela The Valentines predstavuje singel a klip k skladbe Happiest Day Ever. Trojica z Hradca Králové, ktorá má na svojom konte napríklad účasť v českom finále súťaže Eurovision Song Contest prináša v novej skladbe súčasný gitarový zvuk na pozadí chytľavej melódie a výrazného vokálu frontmana Honzu Doležala.

Veselo aj nahnevane pôsobiaca pieseň reprezentuje absurdný pocit úľavy - emóciu, ktorá nasleduje po existenčných úvahách, ktorým sa raz za čas nevyhne nikto z nás. "Je to vlastne song plný nádeje," prezrádza Honza Doležal, basgitarista a spevák The Valentines. "Niekedy proste človek ráno vstane a všetko je tak veľmi nahovno, až neostáva nič iné, ako povedať si, že zase bude všetko dobré. To isté platí o strachu z čohokoľvek, napríklad zo smrti. Kto vie, či po nej nezačína niečo iné?"

Melódia skladby sa prirodzene vyprofilovala z riffu gitaristu Ondreja Čepeka, ktorý bol neskôr zrýchlený a obohatený o bicie bubeníka Matěja Novotného. V kompozícii sa kapela snaží o čo najväčšie odlíšenie refrénu od slohy, no zároveň o čo možno najosobitejší zvukový charakter oddeľujúci melódiu od ostatných singlov. 

Ironicky ladený videoklip je výsledkom spolupráce so štúdiom LARS, ktoré v minulosti zastrešovalo hudobné videá interpretom ako Marcell, Vypsaná fiXa či Deaf Heart. Nakrúcalo sa počas letných dní na šiestich lokalitách, medzi nimi napríklad pri cintoríne bláznov v Bohniciach, pri jazere Lhota, či pri tzv. Výtopni Zlíchov blízko kultúrneho centra Meetfactory v Prahe.

The Valentines vznikli v roku 2017 a sami o sebe tvrdia, že typické sú pre nich "veselé pesničky o tých najsmutnejších veciach". Honza Doležal a Ondra Čepek spolu pôvodne hrali v jazzovej kapele, neskôr však uprednostnili jednoduchšie melódie a songwriting. Patria k víťazom súťaže Startér českého Rádia Wave, v minulosti sa predstavili napríklad na festivaloch Rock for People či na prestížnom filmovom festivale Karlovy Vary. Po dvoch vydaných EP – Demos v roku 2017 a 4 Songs (We Didn't Even Want to Share With You) z roku 2019 – plánujú The Valentines vydať na jar 2024 dlhohrajúci album. 

Klip Happiest Day Ever bol natočený s finančnou podporou programu OSA.

Text: Matej Kráľ