Je priskorý vstup do sveta šoubiznisu pôvodcom neskoršieho nalomeného duševného zdravia, siahania po omamných látkach a v tragických prípadoch aj dôsledkom (ne)chcených úmrtí mladých umelcov? Smrť Liama Paynea z kapely One Direction šokovala pred pár dňami nielen hudobný svet. Okrem mnohých prejavov súcitu, sústrasti a smútku, podnietilo úmrtie 31-ročného speváka diskusiu medzi hudobníkmi a ľuďmi z hudobného priemyslu, ktorí ostro kritizujú mašinériu tohto odvetvia. Mladých a vnútorne nedozretých ľudí, podľa nich, ľahko zomelie a dostane na dno, z ktorého sa mnohí už nedokážu bez pomoci zdvihnúť.

Kto je zodpovedný za smrť mladých umelcov? Dá sa vôbec ukázať na niekoho prstom? Možno si poviete, že si za to môžu sami. Kto ich nútil užívať alkohol a drogy? Sláva im stúpla do hlavy. Nevedeli čo zo sebou. Tak im treba. Pozeráte sa iba na zlomok názorov na problém, ktoré ľudia pri podobných tragédiách, akou bola smrť speváka Liama Paynea, zdieľajú na sociálnych sieťach. Problémom je, že mnohí to ani nevnímajú ako problém. Ako sa už len nás môže týkať ten vzdialený svet slávnych ľudí, obalený do pozlátka, no nie?

Nie je podstatné, či ste k danému umelcovi sami vzhliadali. Priskoré úmrtie mladého talentu človekom aspoň na chvíľu otrasie, alebo aspoň vzbudí súcit a ľútosť, že sa takýto osud znova zopakoval, pretože, ako povedal Burce Springsteen, smrť mladých umelcov nie je nič výnimočné. O tom, prečo je tento smutný stav teraz aj v minulosti "bežný", porozprávali hudobníci a ľudia z hudobného priemyslu práve v reakcii na smrť Liama Paynea. Obviňujú samotný hudobný priemysel, ktorý sa o tieto deti stará iba ako o produkt. Ale mnohí z nich obviňujú každého, kto v online priestore stratí ľudskosť. Vraciam sa teda k pôvodnej otázke. Kto je zodpovedný za ich smrť? Zdá sa, že sa o slovo prihlásila kolektívna vina.

Skôr ako čokoľvek napíšete na internet, premýšľajte

Jedným z prvých, kto sa rozhodol verejne prehovoriť na tému duševného zdravia mladých umelcov po smrti člena One Direction, bol Robbie Williams, ktorý netají ani vlastných démonov z mladosti, a to ako z čias Take That tak z hviezdnej sólovej dráhy. V kontexte tragického úmrtia Liama Paynea, ktorému bol Williams mentorom počas súťaže X Factor v roku 2010, si sype popol na hlavu. "Stretol som chlapcov v X Factore a ‚mentoroval‘ ich. Slovo mentor píšem v úvodzovkách, pretože, aby som bol úprimný, sotva som niečo robil." Ďalej v príspevku popisoval, že si užíval mladosť a drzosť súťažiacich a myslel na svoje v časy v Take That.  

"Liamove skúšky a trápenia boli veľmi podobné tým mojim, takže malo zmysel osloviť ho a ponúknuť, čo som mohol. Tak som to urobil. Myslím, že v týchto chvíľach sa to oplatí zopakovať - Nevieme, čo sa deje v životoch iných ľudí. Akou bolesťou si prechádzajú a čo ich núti správať sa tak, ako sa správajú. Skôr ako čokoľvek napíšete na internet, premýšľajte 'Naozaj toto potrebujem zverejniť?' Pretože to robíte. Zverejňujete svoje myšlienky, aby si ich každý prečítal," pokračoval v emotívnom príhovore a pripomenul svoje problémy vo veku 31 rokov.

"Stále som mal svojich démonov, aj keď som mal 31 rokov. Bolelo ma to. Upadal som z mnohých bolestivých dôvodov." To, že je stále nažive pripisuje božej milosti alebo šťastiu. "Internet, žiaľ, zostane internetom. Médiá budú, žiaľ, naďalej médiami a sláva zostane slávou. Ako jednotlivci ale máme silu zmeniť sa. Môžeme byť láskavejší. Môžeme byť empatickejší. Môžeme sa aspoň pokúsiť byť súcitnejší k sebe, svojej rodine, priateľom, cudzincom v živote a cudzincom na internete. Dokonca aj známi cudzinci potrebujú váš súcit," odkázal Williams všetkým tým, ktorí už možno pod rúškom anonymity niekomu v online priestore ublížili.

Kde bol priemysel, keď si ho potreboval?

Túto otázku si položila Sharon Osbourne, ktorá bola svojho času tiež porotkyňou a mentorkou v súťaži X Factor, nie však v čase kedy sa Liam Panye zúčastnil konkurzu ako 14-ročný chlapec, ani o dva roky neskôr, keď sa sformoval boyband One Direction. "Liam, bolí ma srdce. Všetci sme ťa sklamali. Kde bolo toto odvetvie, keď si ho potreboval? Bol si ešte dieťa, keď si vstúpili do jedného z najtvrdších odvetví na svete. Kto bol pri tebe? Odpočívaj v pokoji priateľ môj," uviedla na sociálnej sieti Osbourne, ktorá len nedávno vyjadrila svoj kritický názor na talentové súťaže a vysvetlila, prečo sa ich už nikdy nehodlá ako porotkyňa zúčastniť. Jej slová nadobudli po smrti Liama ešte intenzívnejší význam.

"Naozaj neviete, čo to robí so životmi ľudí. Pokiaľ ide o mňa, celú vec treba zmeniť. Okrem toho, že dáva mnohým ľuďom kariérnu príležitosť, mnohých to môže poškodiť," povedala pre The Independent. Opísala tiež, ako sa cítila v pozícii mentorky. "Musíš byť veľmi, veľmi opatrná, ty sa staráš o životy ľudí, ich budúcnosť máš vo svojich rukách. Nechcela by som znova takú zodpovednosť, sú tam páchané škody a nechcela by som byť toho súčasťou. Neľutujem to, naučila som sa veľa o zodpovednosti, ktorú prináša takáto šou. Bolo to poučné."

Umrieť mladý - dobré pre nahrávaciu spoločnosť, ale čo z toho máš ty?

Nemlčal ani Bruce Springsteen. Okrem množstva dôležitých myšlienok, ku ktorým sa hneď dostanem, povedal jednu skutočne veľmi silnú - mladí umierajúci umelci nie sú nič neobvyklé. Tak smutné, ale pritom tak pravdivé konštatovanie reality. "Je to biznis, ktorý vytvára obrovský tlak na mladých ľudí. Mladí ľudia ešte nemajú vnútorné vybavenie na to, aby sa dokázali chrániť pred mnohými vecami, ktoré so sebou prináša úspech a sláva."

"Stratia sa v mnohých ťažkých a často bolestivých veciach či už sú to drogy alebo alkohol, aby sa zbavili tlaku. Veľmi dobre tomu rozumiem," povedal a vysvetlil, že on a jeho kapela tiež zápasili s problémami. "Drogy neboli v E Street Band nezvyčajné," priznal. V rámci vyjadrenia spomenul Kurta Cobaina, Jimiho Handrixa či Janis Joplin: "Ľudia tomu stále prepadajú. Je to kult smrti. Starý príbeh. Umrieť mladý - dobré pre nahrávaciu spoločnosť, ale čo z toho máš ty?" pýta sa Springsteen.

Boybandy až po dovŕšení 18 rokov?

O tom, že skorý vstup do sveta šoubiznisu má následky, nepochybuje ani skladateľ Guy Chambers, ktorý o smrti Liama Paynea prehovoril po tom, ako svoj postoj vyjadril Robbie Williams. Práve táto dvojica v minulosti spolupracovala na hitoch Angels a Let Me Entertain You. Chambers zažil Williamsa práve v jednom z jeho najkritickejších období, keď bola pre neho sláva príťažou. "Myslím si, že umiestniť 16-ročného do takéhoto sveta dospelých je potenciálne skutočne škodlivé. Robbie to určite zažil," povedal pre Observer.

"Mám štyri deti, takže o tom veľa uvažujem. Viem, že v Robbieho prípade, s Take That, nebola nastavená žiadna správna ochrana, ktorá by sa starala o dospievajúcich chlapcov. Bolo to už dávno, ale nevidím veľa známok zmien. Ako som si všimol, ľudia zapojení do veľkých televíznych talentových šou im nevenujú skutočnú starostlivosť." Odporúča zamyslieť sa nad tým, či je vhodné vytvárať z dospievajúich detí boybandy. "Navrhol by som, aby ľudia neboli v boybande, kým nemajú 18 rokov, a priemysel by sa toho mal tiež držať."

Zomrel opustený, mysliac si, že ho svet nenávidí

K tragickej smrti sa bez servítky vyjadrila aj speváčka Victoria Canal. Z udalosti obviňuje hudobný priemysel, ktorý sa nezaujíma o duševné zdravie mladých umelcov, kritizuje však aj správanie "fanúšikov" v online priestore, ktorí zanechávajú častokrát kruté komentáre. A prečo vlastne? Aby podnietili vášnivú diskusiu na sociálnych sieťach? Aby získali verejnú podporu cudzích ľudí s rovnakými názormi? Alebo aby si dvíhali vlastné sebavedomie z pohodlia domova nehľadiac na dôsledky? Na to, že na druhej strane sedí ľudská bytosť, ktorú krutosť anonymných prispievateľov zraňuje.

"Ak vás nečakaná predčasná smrť Liama ​​Payna zasiahla tak silno ako mňa, pravdepodobne premýšľate o tom, čo to hovorí o stave našej spoločnosti a duševnom zdraví v tomto odvetví. Pravdepodobne ste už počuli podrobnosti o tiesňovom volaní na linku 911, videli ste fotografie zdevastovanej hotelovej izby, čítali ste sústrasť," prihovorila sa speváčka na sociálnej sieti.

"Len pár dní pred svojou smrťou bol Liam neúprosne kritizovaný na internete za zdanlivý prejav ega, keď tancoval na šou Nialla Horana v Argentíne. Anonymne sa mu milióny ľudí na internete posmievalo, že je príliš sebavedomý a arogantný. Je to osoba, ktorá bola vo veku 14 rokov zmluvne zaviazaná splniť až príliš prísny plán propagačných akcií a turné, bola príliš slávna na to, aby normálne fungovala, a bola posadnutá alkoholom, aby pocítila akúkoľvek úľavu," pokračovala.

"Aj keď dosiahol všetko, v čo mohol umelec dúfať, a mal finančnú stabilitu, o akej sa mu ani len snívalo, zomrel tento mladý muž sám v rukách závislosti, mysliac si, že ho celý svet nenávidí. Pravdou je, že čím viac očí sa na vás pozerá, tým väčšiu autoritu majú ľudia nad svojou anonymnou krutosťou a názormi na vás."

Bolestná pripomienka systematického zanedbávania

Katie Waissel bola súťažiacou v X Factore v rovnakom ročníku, v ktorom sa sformovala skupina One Direction. Sama dobre vie, ako tieto súťaže fungujú, čo v nich deti, ktoré prídu skúsiť svoje šťastie a ukázať svoj talent dostanú, ale aj čo im zoberú. "Prvýkrát sme sa stretli v roku 2010 v X Factore, kde sa Liam stal mojím dôverníkom a mojou skalou. Ponúkal mi neochvejnú podporu počas niektorých z mojich najtemnejších momentov na tejto ceste," vyznala sa Waissel.

"Jeho tragická smrť zanechá nielen nenahraditeľné prázdno v srdciach tých, ktorí ho milovali, ale slúži aj ako bolestná pripomienka systematického zanedbávania, ktoré v tomto odvetví pretrváva. Sú tu tí, ktorí mali povinnosť poskytovať starostlivosť a podporu potrebnú pre blaho mladých umelcov, ale príliš často sa pozornosť sústreďovala skôr na zisky ako na ľudí. Toto odvetvie zaobchádzalo s talentom ako s tovarom a zanedbanie povinnosti starostlivosti opäť viedlo k srdcervúcej strate."

"Liam, je mi veľmi ľúto všetko, čím si si prešiel. Tvoja duša bude žiť ďalej v srdciach mnohých ľudí a tvoj príbeh sa bude naďalej rozprávať. Zmena, ktorú priemysel tak zúfalo potrebuje, príde a my budeme ctiť tvoj odkaz, kým sa tak nestane," odkázala zosnulému spevákovi.

V rovnakom ročníku X Factoru súťažila aj Rebecca Ferguson, ktorá si zaspomínala na okamihy, ktoré ju s Liamom spojili. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti X hovorila o ich mladosti, bezstarostnosti, živote, ktorý ešte nebolo ovplyvnený slávou, zaspomínala si aj na spoločnú cestu vlakom či taxíkom.

"Myslím na toho chlapca, ktorý sa tešil na svoju svetlú budúcnosť. Keby nenaskočil do toho vlaku a nenaskočil do toho taxíka, verím, že by dnes žil. Roky som hovorila o vykorisťovaní a ziskuchtivosti mladých hviezd a následkoch - mnohí z nás stále žijú s následkami a PTSD. Mnohí z nás sú dnes zničení a premýšľaví, keďže si to vzalo svoju prvú obeť. Odpočívaj v pokoji Liam, dúfam, že nájdeš na druhej strane pokoj."

Na záver pripájam vyjadrenie Liamovej sestry Ruth Gibbins, ktorá videla do vnútra svojho brata z bezprostrednej blízkosti: "Nemám pocit, že by bol tento svet k tebe dosť dobrý alebo láskavý, a dosť často si sa za posledných pár rokov musel naozaj veľmi snažiť prekonať všetko, čo bolo proti teba namierené. Len si chcel byť milovaný a robiť ľudí šťastnými prostredníctvom svojej hudby. Nikdy si neveril, že si dosť dobrý, dúfam, že teraz môžeš vidieť to množstvo lásky, ktoré si počas života nikdy nedostal. Je mi ľúto, že som ťa nemohla zachrániť. "

Autorka: Miroslava Rabčanová