Slovenská formácia Deal, ktorá pôsobí na hudobnej scéne od minuloročnej jesene, sa aktuálne hlási o slovo prostredníctvom debutového singla November, ku ktorému vzniklo lyric video od Michala Svoleňa z Altway. Kapelu tvorí štvorica skúsených hudobníkov Laci Urbán a bratia Jakaboví Pali, Peťo a Johnny.

Členovia formácie majú viac ako desať rokov skúseností zo slovenskej hudobnej scény, získali viacero hudobných cien a odohrali mnoho koncertov. Hudbe sa aktívne venujú od roku 2004, kedy vyhrali prvú hudobnú súťaž, následne získali niekoľko ďalších autorských ocenení aj mimo hraníc Slovenska. Vydali debutový album a jednou pesničkou prenikli aj do zahraničných rádií. Za touto dekádou sa ale rozhodli dať bodku a začať pod novým názvom Deal.

"Naučili sme sa kopec vecí, no začínali sme ako deti a skúšali všetko možné, čo nám trh ponúkal. Zložili sme slovenské aj anglické pesničky, vyskúšali viaceré štúdiá a producentov, no naše hudobné cítenie sa posunulo iným smerom. A tak je tu nová kapela s názvom Deal," uviedol pre médiá spevák Laci Urbán. Jej názov vymyslel basgitarista Pali Jakab. "Počúval som U2 a v texte znelo ´We can deal with ordinary love´. Hneď som si to slovo Deal vizuálne predstavil a veľmi sa mi páčilo. Chlapcov som ani nemusel presviedčať a mali sme názov," spomína basgitarista.

Kapela Deal vznikla v novembri 2013 a presne rok pracovali hudobníci na nových pesničkách. Symbolicky je tak prvou ochutnávkou z novej tvorby singel November, ktorý zložil Pali Jakab a otextoval Laci Urban. "Je to o nás, o našej voľbe a rozhodnutí vytvoriť niečo nové. Vznik kapely Deal bol spontánnym rozhodnutím zmeniť niečo v našich hudobníckych životoch a vydať sa novým smerom," reflektuje spevák. Nová pesnička má tak ľudí inšpirovať a povzbudiť. "Ak cítia, že môžu svoje životy zmeniť k lepšiemu, tak len smelo do toho," dodáva.


Hudobníci prichádzajú podľa vlastných slov s niečím novým, výraznejším a jednoznačným. Stoja si za svojou hudbou a teraz sa už len chcú venovať jej šíreniu medzi nových fanúšikov. "Držíme sa gitarovej muziky s prímesou syntetizátorových zvukov. Máme radi masívny zvuk, výrazný aranž a v našej hudbe nájdete aj prvky filmovej hudby. Veríme, že sa vám naša nová hudba bude páčiť," pozýva kapela k počúvaniu ich oficiálnej prvotiny.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček. Text správy bol upravený redakciou.

Foto: Maruška Jeňová