Košická kapela Nocadeň poslala do éteru slovenských rádií singlovú novinku Architekti šťastia, ku ktorej v stredu zverejnila mrazivý videoklip zachytávajúci silnú myšlienku piesne. Singel sa nachádza na stále pomerne čerstvom albume Auróra, ktorý tento týždeň získal nomináciu na českú hudobnú cenu Anděl v kategórii Slovenský album roka 2019.

Čerstvá nominácia na cenu Anděl, ktorú udeľuje Česká hudobná akadémia, Rasťa a Roba Kopinovcov príjemne zaskočila. "Tým, že na Slovensku už dlhé roky žiadna takáto cena, ktorá by v širokom meradle mapovala celú hudobnú scénu, neexistuje, sme v podstate ani nedúfali, že sa niekedy ocitneme v takejto nominácií. O to väčšie prekvapenie to pre nás teraz je. Sme radi, že si našu Auróru akademici všimli a posunuli ju medzi nominovaných. Ceny Anděl sme vždy so záujmom sledovali, takže je to pre nás veľká lichôtka," prezradil Rasťo Kopina dojmy bezprostredne po zverejnení nominácií.

Okrem Nocadeň a ich Auróry (recenzia) je v kategórii slovenský album roka nominovaný aj album Best On Mariána Čekovského a Sima Martausová s albumom Len tak sa stíšim. Ceny rozdajú 31. marca v novej pražskej hale O2 universum.


Noir video vyvolávajúce otázky

Do hmly zahalené nočné Košice, sneh, mráz, skryté odkazy a slušnú dávku napätia zachytáva nový filmový videoklip Architekti šťastia. Viaceré ponuro pôsobiace lokácie a detailné zábery na tvár gitaristu Roba Kopinu a speváka Rasťa Kopinu s takmer absentujúcou a zároveň veľavravnou mimikou zrkadlia emócie skladby, ktorá na prvé počutie vytŕčala z minuloročného albumu. Svojou atmosférou a slovami, ktoré ostro hovoria o armáde falošných spasiteľov, obetiach pýchy a vlastných cieľov. Zaujímavosťou skladby sú tiež použité krátke pasáže z pesničiek Petra Nagya Parfémy a A von!, ktoré presvedčivo ladia s textom Rasťa Kopinu.

Chalani z kapely natáčali video po nociach s overenou partiou spolupracovníkov. "Tentokrát sme nikam ďaleko nechodili, väčšinu záberov sme totiž natočili v Košiciach a v ich blízkom okolí. Réžiu sme zverili, rovnako ako pri predchádzajúcich klipoch z albumu Auróra, do rúk Jána Varcholu, kameru mal na starosti Michal Gedeon," priblížil natáčanie videoklipu spevák Nocadeň.

Podmienky počas natáčania neboli ideálne, no pre dosiahnutie želaného výsledku museli vydržať aj v mínusových teplotách. "My sme celkovo zvyknutí na bojové podmienky, tentokrát bol našim úhlavným nepriateľom chlad. Natáčanie sme si rozdelili na dve noci a našim zámerom bolo natočiť noir video, ktoré v ľuďoch vyvolá otázky," dodal líder kapely.

Nový singel Architekti šťastia spolu s ostatnými skladbami z albumu Auróra predstaví formácia Nocadeň po prvýkrát naživo v apríli na klubových koncertoch, a to 3. apríla v Košiciach v Kasárňach/Kulturparku a o deň neskôr v bratislavskom Majestic Music Clube

Vstupenky:  

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: archív Nocadeň

Súvisiaci interpreti: Nocadeň