Organizátori 16. ročníka multižánrového festivalu Pohoda tento týždeň na zoznam účinkujúcich pridali ďalších deväť interpretov. Najväčšie mená pribudli dnes - na letisku v Trenčíne sa predstaví kultová americká hip-hopová formácia Public Enemy a britské kapely White Lies a Guillemots. V programe pribudli aj mladé objavy ako King Krule, S.C.U.M. a Drop The River, či jamajská superskupina Jamaican Legends.

Formácia Public Enemy, ktorá vznikla v roku 1982, absolvovala počas 30 rokov na scéne viac ako 1300 vystúpení vo vyše 40 krajinách v rámci viac ako 55 turné. Ich producentský tím The Bomb Squad vytvoril kedysi novátorský zvuk zložený z neidentifikovateľných samplov, chaotického hluku, ostrých, prekvapivých strihov, prenikavých sirén, funkových melódií a neustávajúcich beatov. Charakteristickou postavou skupiny je popri lídrovi Chuckovi D jeho spoločník Flavor Flav, ktorý nosieva komické obrovské okuliare a na krku veľké hodiny.

Public Enemy - He Got Game

Napriek vzhľadu "zábavovej kapely" sa Public Enemy preslávili najmä politickým aktivizmom, kritikou sociálnych pomerov a to predovšetkým v afroamerickej komunite. Podľa magazínu Rolling Stone patria medzi 50 najvýznamnejších kapiel a umelcov hudobnej histórie, New York Times ich zase zaradil medzi 25 najdôležitejších počinov 20. storočia.

Oceňované sú predovšetkým ich albumy It Takes A Nation of Millions to Hold Us Back (1988) a Fear of a Black Planet (1990). Medzi ich najznámejšie piesne patria Don't Believe The HypeHe Got GameFight the Power z filmu Konaj správne (1989) režiséra Spikea Leeho, či skladba Bring the Noise, ktorá má okrem originálnej verzie aj metalovú s kapelou Anthrax a úspešný tanečný remix Bennyho Benassiho. Zatiaľ posledný štúdiový album How You Sell Soul to a Soulless People Who Sold Their Soul? vydali v roku 2007.

Public Enemy - Don't Believe The Hype / Rebel Without A Pause (live - Revolution Tour, 2003)

Kapela White Lies organizátorov Pohody zaujala na maďarskom Szigete. Trio z nastupujúcej generácie britskej alternatívnej scény zabodovalo hneď debutovým albumom To Lose My Life... (2009), s ktorým sa dostalo na čelo britského rebríčka. Jeho nasledovníkom je nahrávka The Ritual (2011) obsahujúca aj single Bigger than Us a Holy Ghost. White Lies sa v Trenčíne predstavia v zostave: Harry McVeigh, Charles Cave a Jack Lawrence-Brown. Podľa PR manažéra Bažant Pohody  Mária Gešvantnera sa fanúšikovia môžu tešiť na "puntičkársky prepracovanú live show".

White Lies - Holy Ghost

Frontman skupiny Dry the River Peter Liddle označil vlastnú tvorbu ako "folkový gospel odohratý post-punkovou kapelou". "Melancholické skladby plné harmónií a silných vokálov znejú na koncerte príjemne, srdečne a silne zároveň, o čom sme sa na vlastné oči presvedčili už dvakrát," napísali organizátori na stránke Pohodafestival.sk. Kapela, ktorú BBC zaradila medzi najväčšie nádeje roka 2012, vydá začiatkom marca očakávaný debutový album Shallow Bed. Vyšli z neho už tri single, zatiaľ posledným je skladba The Chambers & The Valves.

Dry the River - The Chambers & The Valves

Ďalšia britská skupina Guillemots má na konte albumy Through the Windowpane (2006), Red (2008) a Walk the River (2011), pričom hneď prvý bol nominovaný na Mercury Prize. Kapelu, ktorá vo svojej hudbe kombinuje alternatívny rock s folkom a jazzom, nominovali aj na Brit Award a NME Award. Medzi jej najznámejšie skladby patria kúsky ako Made-Up Lovesong #43, Trains to Brazil, Annie, Let's Not Wait, Get Over It či Falling Out of Reach.

Guillemots - Trains to Brazil (live)

Londýnsku päticu S.C.U.M. si vlani na festival ATP v Londýne vybrali Portishead, čím ju posunuli medzi prominentné objavy bohatej ostrovnej scény. S.C.U.M. sú označovaní ako zástupcovia post-punku či art-rocku. "Pitchfork ich nazval shoegazermi, no nech je hudobná krabička akákoľvek, mladí hudobníci, ktorých uvidíme aj na našom festivale, znejú na koncertoch ako ostrieľaní harcovníci, suroví, priami aj záhadní," poznamenali organizátori.

S.C.U.M. - Faith Unfolds

Z mien, ktoré organizátori festivalu potvrdili už v pondelok, je najväčším lákadlom projekt Jamaican Legends. Teleso so všehovoriacim názvom vzniklo pri príležitosti 50. výročia jamajskej nezávislosti. Tvoria ho štyria muzikanti, ktorí sa významnou mierou zapísali do hudobných dejín - gitarista Ernest Ranglin je považovaný za krstného otca jamajskej hudobnej scény, pianista Monty Alexander sa preslávil fúziami jamajskej hudby a jazzu, a rytmická dvojica Sly & Robbie – bubeník Sly Dunbar a basák Robbie Shakespeare - stála za množstvom projektov a sú opisovaní ako kreatívna búrka. Jeden z výnimočných koncertov odohrá tento unikátny projekt aj v Trenčíne.

Jamaican Legends - Surfin'

K tomu najlepšiemu na scéne rockabilly patrí súrodenecké trio Kitty, Daisy & Lewis ovplyvnené swingom, R&B, bluesom i country. Hudobníci využívajú množstvo nástrojov od piana, gitár a bubnov cez banjo a harmoniku až po ukulele či trombón. Na pódiu ich sprevádzajú aj otec Graeme a mama Ingrid Weiss, bývalá členka kapely The Raincoats. "Pri pohľade na túto spievajúcu famíliu dostáva divák pocit, že život je plný radosti," opisujú vystúpenie organizátori Pohody.

Kitty, Daisy & Lewis - Don't Make a Fool Out of Me

Londýnčan Archy Marshall sa dá najlepšie označiť slovami "malý hudobný zázrak". Má síce len sedemnásť rokov, no jeho skladby plné temných tónov sa pohybujú na hrane romantických balád akoby ich tvoril skúsený hudobný bard, ktorý má toho už dosť odžité. Archy, predtým známy ako Zoo Kid, dnes vystupujúci pod pseudonymom King Krule, je síce len na začiatku kariéry, no už dnes je jasné, že ho treba vidieť.

King Krule - The Noose of Jah City

Fixers je päťčlenná kapela z anglického Oxfordu pohrávajúca sa s popom a psychedéliou. Podľa britských médií majú pred sebou skvelú budúcnosť, ich očakávaný debut We'll Be the Moon by mal vyjsť v máji.

Fixers - Swimmhaus Johannesburg

Na letnom festivale Pohoda, ktorý sa uskutoční od 5. do 7. júla, sa tento rok predstavia aj Lou Reed, Elbow, Kasabian, Bat for Lashes, The Horrors, The Kooks, Yann Tiersen, Caribou, Anna Calvi, Two Door Cinema Club, Emika, Chew Lips, Aloe Blacc, Emilíana Torrini, Warpaint, Portico Quartet, Stealing Sheep, The Asteroids Galaxy Tour, Jamaican Legends, Kitty, Daisy & Lewis, King Krule, Fixers, Movits!, Les Trucs, Little Roy, JuJu, Amatorski, Naive New Beaters, Screaming Females, Gemma Hayes, The Alaev Family, Susanne Blech, Totally Enormous Extinct Dinosaurs, The Victorian English Gentlemens Club, Hjálmar, The Plastic People of the Universe, Bonus, Floex, Fiordmoss, The Maggie's Marshmallows, Čoko Voko a Puding pani Elvisovej.

Permanentka stojí v súčasnosti 85 eur, na mieste bude stáť 99 eur. V predpredaji sú v ponuke aj lístky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S, parkovanie pre osobné automobily i karavany. V súčasnosti je predaných viac ako 12-tisíc vstupeniek, pričom kapacita podujatia zostáva obmedzená na 30-tisíc ľudí v areáli.

Priebežne aktualizované informácie o festivale Bažant Pohoda 2012 nájdete na www.pohodafestival.sk.

Zdroj: SITA, PR
Foto: Pohodafestival.sk

Súvisiaci interpreti: Guillemots, Public Enemy