Legendárnu americkú hip-hopovú skupinu N.W.A uvedie do Rock'n'rollovej siene slávy raper Kendrick Lamar. Ceremoniál sa bude konať 8. apríla v brooklynskom Barclays Center.

Členmi siene sa tento rok stanú aj Deep Purple, Chicago, Cheap Trick a Steve Miller. O tom, koho uvedú do Rock'n'rollovej siene slávy, rozhoduje viac ako 700 interpretov, historikov a ľudí z hudobného priemyslu. V aktuálnom ročníku boli okrem spomínaných medzi nominovanými aj The Cars, Chic, Janet Jackson, The J.B.'s, Chaka Khan, Los Lobos, Nine Inch Nails, The Smiths, The Spinners a Yes. Na aprílovom ceremoniáli sa okrem Lamara zúčastnia aj Kid Rock, The Black Keys, Lars Ulrich z kapely Metallica a Rob Thomas z Matchbox Twenty.

Prečítajte si: Hip-hopová legenda N.W.A plánuje reunion na festivale Coachella

Skupina N.W.A vznikla v roku 1986 v kalifornskom Comptone a vydala dva albumy - Straight Outta Compton (1988) a Niggaz4Life (1991), ktorý dobyl americký rebríček Billboard 200. Okrem toho má formácia na konte aj šesť kompilácií a jednu EP nahrávku. V skupine pôsobili Ice Cube, Dr. Dre, MC Ren, Arabian Prince, DJ Yella a zosnulý Eazy-E. O formácii nakrútil režisér F. Gary Gray film Straight Outta Compton (2015), v ktorom si zahrali Jason Mitchell, O'Shea Jackson Jr., Corey Hawkins, Aldis Hodge či Paul Giamatti.

Kendrick Lamar sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 2003. Po viacerých mixtapeoch a eponymnom EP z roku 2009 vydal debutový album Section.80 (2011), no výraznejší úspech zaznamenal až s druhou štúdiovkou Good Kid, M.A.A.D City (2012). Tá sa v americkom albumovom rebríčku Billboard 200 dostala najvyššie na druhú priečku. S tretím albumom To Pimp A Butterfly (2015) dobyl americký aj britský rebríček. Nahrávka obsahuje napríklad singel i, za ktorý Lamar ešte pred jej vydaním získal dve ceny Grammy. Tento rok si pripísal na konto ďalších päť zlatých gramofónikov. 28-ročný raper je tiež členom skupiny Black Hippy, ktorú okrem neho tvoria Ab-Soul, Jay Rock a Schoolboy Q.

Zdroj: SITA (Billboard.com, archív)
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Kendrick Lamar, N.w.a