Obľúbený trenčiansky hudobný klub Lúč, ktorý patrí medzi najdlhšie fungujúce kluby na Slovensku, spustil minulý piatok prostredníctvom internetu živé vysielanie koncertov a divadelných vystúpení jednotlivcov. Prvým podujatím bol koncert multiinštrumentalistu Jerguša Oravca, ktorý si môžete v zázname na Youtube.

"Umelecký sektor stále potrebuje byť tvorivý a kreatívny. Takže sme prišli s konceptom prezentovať interpretov z oblasti hudobného, divadelného alebo multižánrového umenia v takzvanej kocke - v anglickom jazyku cube (číta sa kjúb). A slovnou hračkou sme zmenili názov klubu," vysvetľuje názov projektu Kjúb Lúč dramaturg klubu Kamil Bystrický. Ako dodáva, pri online podujatiach dbajú na kreatívnu dramaturgiu, scénografické prvky a pridanú hodnotu, napríklad v podobe rozhovoru účinkujúcich s moderátormi. Ani v prípade koncertov teda nejde o typické klubové vystúpenia.

Jerguš Oravec sa na prvý živý prenos Kjúbu Lúč tešil. "Rozhodol som sa dať ľuďom trošku pokoja do tej hektiky. Čo je paradoxne divné, lebo teraz by tam mal byť pokoj. Ale všetci sú vystresovaní z toho, čo sa deje," povedal hudobník, ktorý počas viac než hodinového koncertu hral na gitare aj klávesoch.


Klub má po premiére zatiaľ naplánovaných ďalšie štyri živé prenosy. Už zajtra (24.4.) odohrá Dogma Divadlo minimalistickú inscenáciu s názvom Komunál, v utorok 28. apríla bude nasledovať cestovateľské kino Whiskyho z kapely Slobodná Európa a v máji ďalšie dva piatkové koncerty - The Cultural Studies (1.5.) a Nina Kohoutová (8.5.).

"Uvidíme, aká bude odozva a akým spôsobom sa to bude ďalej vyvíjať. Predsa len, divadlo 'v kocke' je iná práca, koncepcia a dramaturgia ako napríklad hudobný koncert. Všetky umelecké žánre, ktoré sa budú prezentovať, budú mať vlastný štýl alebo formu, ktorú prispôsobíme danej dramaturgii," podotkol na margo budúcnosti projektu Kamil Bystrický.

Klub
 Lúč patrí k najstarším na Slovensku. "Oficiálne vznikol v roku 1971, neoficiálne možno v roku 1968-69, keď boli prelomové obdobia a mládež sa tu aktivizovala v rámci celospoločenských pnutí. Prevádzkujeme tento priestor od roku 2005 a ročne pripravíme okolo 200 podujatí. Uvidíme, ako to bude tento rok, keďže živé prenosy sú naozaj produkčne náročné. Uvidíme, či sa na jeseň otvoria priestory alebo nie. Keď nie, budeme pokračovať možno v takejto forme. Alebo sa budeme snažiť nájsť iné formy," dodal Bystrický.

Podrobnosti o projekte Kjúb Lúč nájdete na webe zije.klubluc.sk, ktorý obsahuje zoznam plánovaných podujatí a priamo na stránke môžete umelcov a klub podporiť ľubovoľným finančným príspevkom.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: TASR - Radovan Stoklasa